Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

úvodem bych Vás rád přivítal v novém roce; přeji Vám, ať se jedná o rok, na nějž budete jednou rádi vzpomínat.

Začnu krátkou vzpomínkou na Christmas revue. Pokud jste se jí nezúčastnili, na našem YouTube kanálu jsou k dispozici nahrávky jednotlivých vystoupení. Někteří z Vás se zajímali o možnost streamování celého vánočního večera – upřímně, jsme daleko raději, když si najdete cestu k nám do OG, i proto streamování našich událostí neplánujeme. Nicméně YouTube kanál budeme i nadále využívat pro zveřejňování sestřihů z různých akcí; již na letošním Blue Van festivalu se budeme více věnovat záznamu zvuku a obrazu, aby byla vystoupení nahrána v co nejlepší kvalitě.

Kromě akcí kulturního rázu probíhá samozřejmě i celá řada akademických záležitostí. Naši oktaváni mají v následujícím týdnu tzv. Mock exam week, což znamená, že si vyzkouší IB zkoušky za podmínek srovnatelných s těmi oficiálními. Naše nejstarší studenty tedy čeká nepochybně velmi náročný týden; jeho smyslem je, aby se co možná nejlépe připravili na ostré zkoušky, které absolvují už za čtyři měsíce. Dva týdny plné učení čekají i všechny jejich spolužáky, období před uzavíráním vysvědčení je vždy vyplněno závěrečnými testy z různých předmětů. Jejich smysl je podobný jako smysl týdne Mock zkoušek pro oktavány – postupně studenty připravovat na náročné a komplexní zkoušky, které na konci svého studia u nás musí splnit. Je přirozené, že se nyní naprosté většině žáků povede v některých předmětech lépe, v jiných zase hůře. Proto bych všechny zákonné zástupce rád poprosil, aby průběžné známky brali tak, jak jsou zamýšleny – jako aktuálního ukazatele toho, nakolik studenti v jednotlivých předmětech zvládají požadovanou látku. Nic více, nic méně.

O tom, že jsme tak trochu jiná škola, jsem psal již mnohokrát. Nejnovější důkaz mám z předvánočního týdne. Při hodině tělesné výchovy, kterou jsem suploval, se v tělocvičně objevila myš. Namísto mnou očekávaného úprku studentů, popř. shánění pastičky, se skupina odvážných sekundánek rozhodla chytit zvíře do krabice. To se jim k mému velkému překvapení podařilo. Moje udivení se ještě znásobilo, když jsem se dozvěděl, že myš skončila u učitelky biologie, která navíc odborně určila, že se jedná o rejska. Bohužel se probudil ze zimního spánku, což by pro něj mohlo být kritické, a proto si ho kolegyně odnesla domů, kde se o něj až do jara postará. Prostě neobyčejná škola.

Na závěr se pochlubím jednou návštěvou. Včera jsme ve škole přivítali tři naše bývalé studenty, kteří přišli těm současným povyprávět o tom, jak se jim daří v jejich studiu v Irsku, resp. Holandsku. Věřím, že to pro naše studenty bylo přínosné setkání, jež jim pomůže v rozhodování o dalším studiu. Pro mě rozhodně o příjemnou událost šlo a stejně milá byla předchozí návštěva dalších absolventů na Christmas revue. Jsem moc rád, že na nás bývalí studenti nezanevřeli, stále se k nám rádi vracejí a sdílejí s námi svůj život po Open Gate.

Přeji Vám klidný víkend.

Luděk Michalik