Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

současné teplé počasí ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Na jedné straně jsem rád, že mě cestou do školy nečeká na zasněžených úzkých silnicích v okolí Babic škola smyku ani milimetrové výhybné manévry s protijedoucím autobusem; na straně druhé mi není úplně jasné, jak budeme za deset dní našim sekundánům na Zadově zdůrazňovat, že pořádný skluz je pro běžecké lyžování naprosto zásadní. Podle informací, které jsem zjistil na internetu, nemá Šumava na rozdíl od většiny našich hor žádnou legendární postavu, ke které by mohly směřovat naše prosby. Nezbývá tedy než věřit, že zvlněná studená fronta formující se nad Itálií dorazí i k nám a do okolí Churáňova přinese aspoň nějaký sníh.

My v OG máme za sebou opět týden plný událostí. Ve středu proběhla v našem divadle první Trivia quiz night, a to pod vedením studentské rady. Samozřejmě se nejedná o jedinou její akci, za čtrnáct dní čeká studenty Open Gate gaming tournament. Ve středu dostali jak studenti, tak učitelé, vychovatelé a ostatní zaměstnanci školy email, že se mohou přihlásit do tradičního Turnaje o pohár kolejního řádu. Jako obvykle poměří své schopnosti ve stolním fotbale, ping-pongu, šipkách a kulečníku. V minulém školním roce skončilo jejich zápolení remízou (dvě kategorie vyhráli studenti, dvě učitelé); nechme se překvapit, jak to dopadne letos. Rada tento týden rovněž organizovala studentské prezidentské volby. Uvidíme, zda se budou preference studentů lišit od hlasování voličů naší země…

Studentská rada má za sebou kromě připravování různých aktivit i celou řadu další práce. Na jejich popud vzniklo úložiště školních dokumentů, k němuž mají přístup i studenti. Dále se aktualizují stanovy studentské rady včetně jejího volebního řádu, zvažuje se instalace hromadných nabíjecích boxů pro studentské notebooky nebo polstrování lavic v atriu školy. Pravidelné čtrnáctidenní schůzky, které máme já a pan Šimoňák, ředitel kolejí, s vedením studentské rady, bývají plné různých podnětů. Ne vždy se na všem úplně shodneme, pocit si z nich však vždy odnáším stejný: všichni se snažíme, abychom naši školu posunuli dále, a jsme ochotni poslouchat argumenty druhé strany.

Poměrně dlouho jsem nezmínil preventivní studentské programy organizované naším poradenským centrem. Tento týden na mě ze školního kalendáře vyskočil ten s názvem (Ne)zahulíme, uvidíme určený našim kvartánům. V plném proudu jsou také přípravy No Taboo konference, v současné době se vybírají hosté. Konference se uskuteční na závěr školního roku – konkrétně v pondělí 26.6. Byla by škoda, kdyby o ni naši studenti přišli, myslete na to prosím při plánování své dovolené.

V závěrečném odstavečku se budu věnovat FLOGu. S radostí mohu jako jeden z členů Nicolasových kočiček napsat: Nicolasovy kočičky vs. Neplavu 4:2. Pro úplnost dodávám Rózin harém vs. Kubovi hoši 2:1. Přestože vítězná družstva výhry určitě potěší, důležitější je chuť zapojit se a touha se zlepšovat. Ať už ve sportu, nebo kdekoliv jinde.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik