Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

většinu tohoto týdne jsem strávil na našem lyžařském kurzu. Zážitků jsem si přivezl celou řádku. Jestli Vás zajímá, jak jsme se na Šumavě měli, podívejte se na naši facebookovou stránku.

Z běžkařského výcviku jsem se však vrátil o den dříve; včera odpoledne totiž proběhl v Open Gate druhý a pro letošní školní rok i poslední Den otevřených dveří. Tentokrát jsme přivítali více než 250 návštěvníků. Jsme moc rádi, že je o naši školu takový zájem.

Příští týden si všichni naši studenti přinesou domů vysvědčení. Současná elektronická evidence známek mu trochu ubírá na momentu překvapení protože studenti i rodiče po nahlédnutí do ŠOLu už vědí, jaké známky na vysvědčení najdou. Většina studentů se tak vyhne mírné nervozitě při jeho předávání a nedočkavým pohledům na něj při snaze zjistit, zda známky odpovídají jejich očekávání. Na druhou stranu jsem již několikrát psal, že známky jsou jen jedním z mnoha hledisek doprovázejících školní vzdělávání, a podle mého přesvědčení rozhodně ne tím nejdůležitějším. Technicky vzato v pololetí nerozdáváme vysvědčení, ale pouze výpis. To skutečné – na připraveném tiskopisu – studenti dostanou až na konci školního roku. Výpis z vysvědčení budeme mít připravený v úterý 31. ledna, studentům ho ale předáme až těsně před pololetními prázdninami, na třídnické hodině ve čtvrtek 2. února; přijde nám to tak přirozené. Rád bych vzhledem k pátečnímu volnu upozornil na to, že ve čtvrtek bude výuka zkrácená, skončí nejpozději ve 12:40.

Fanoušky školní žurnalistiky jistě potěší nejnovější číslo časopisu STUDENT, v pořadí již třinácté až čtrnácté (to pochopíte po přečtení editorialu). Mimochodem vydavatelé časopisu mě donutili si jednotlivá čísla systematicky ukládat. Při čtení povídek na pokračování se mi připomenutí minulého dílu vždy hodí.

Jsem moc rád, že moje páteční zprávy z gymnázia vítáte (soudím dle Vašich ohlasů). Skrze Školu OnLine je musím odesílat z anonymního účtu, ale své reakce mi můžete posílat na moji školní e-mailovou adresu. Díky reakci z minulého týdne jsem zjistil, že musím být mnohem opatrnější při označování čísel za nezajímavá. Byl jsem poučen – a rád tuto vědomost předám i Vám – že číslo 2023 není vůbec obyčejné. Jedná se totiž o shodné číslo (congruent number), Duffinianovo číslo i spojovací číslo. Navíc jeho rozklad na prvočinitele je palindromem a 2023 je rovněž zdvořilé číslo. Jestli Vám uvedené pojmy mnoho neříkají, nic si z toho nedělejte; přestože jsem matematik, většinu z těchto výrazů jsem také nikdy neslyšel.

Přeji Vám příjemně strávený víkend.

Luděk Michalik