Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

máme za sebou první pololetí, což přirozeně přináší prostor pro krátké ohlédnutí.

Již dříve jsem Vás informoval o listopadové návštěvě České školní inspekce. Přiznávám, že tato návštěva splnila veškerá má očekávání. Naši školu jsme inspektorům představili po všech stránkách a bylo pro nás velmi přínosné vyslechnout si jejich názor na ni. Měl jsem pocit, že se nám snažili dát skutečně objektivní zpětnou vazbu; věcně pojmenovali naše přednosti a zároveň ocenili, že školu vnímáme jako živý organismus, o nějž je třeba se neustále starat, vyvíjet ho…

Tento školní rok přinesl také změnu administrativního systému – začali jsme používat Školu OnLine. Jsem moc rád za zpětnou vazbu, kterou nám průběžně na ŠOL dáváte. Vím, že jak učitelům, tak studentům chvíli trvalo, než se s novým systémem seznámili, a jsem si vědom, že ne vše je v něm ideální. Mohu ale říct, že výhody jeho používání výrazně převyšují nedostatky. Věřím, že v následujícím pololetí problémů s užíváním ŠOL výrazně ubude. Pokud nějaká potíž nastane, neváhejte mě o ní informovat.

Po dvou letech bylo uplynulé pololetí prvním obdobím, které nebylo omezeno různými covidovými opatřeními, což jsme asi všichni přivítali s velkou radostí. Mohli jsme tak konečně v plném rozsahu uskutečnit veškeré mimoškolní aktivity. To potěšilo nejen nás učitele, ale především studenty. Stejně tak jsme rádi, že všichni noví učitelé (kterých nebylo mnoho) mezi nás skvěle zapadli. Dostává se jim od Vás i od studentů mnoho pozitivních ohlasů.

Závěrem dnešní zprávy si dovolím opět osobní okénko. Nevím, zda máte zkušenosti s tím, že v jednu chvíli učiníte rozhodnutí, které vám dává perfektní smysl a pro které máte dobré argumenty, abyste se po týdnu ohlédli a divili se, co vás k tomuto rozhodnutí vedlo a proč jste ho vlastně udělali. Mně se naštěstí takovéto věci nestávají příliš často, nicméně přiznávám, že rozhodnutí o tom, že vysvědčení budeme předávat až 2. února, mezi ně patří. Nejdřív mi dávalo perfektní smysl, že vysvědčení budeme předávat poslední den před pololetními prázdninami, nicméně s postupem času jsem si uvědomoval, že daleko přirozenější by bylo předávat ho stejně jako zbytek škol v České republice v úterý 31. ledna. Sice nejde o nijak zásadní záležitost, ale pro příští rok jsem si udělal mentální poznámku, že pololetní vysvědčení budeme předávat ve středu 31. 1.2024.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik