Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

tento týden byl prvním týdnem druhého pololetí a zároveň posledním před jarními prázdninami. Po jejich skončení nás čeká dalších šest týdnů soustředěné práce, kterou naruší až Velikonoce. I proto přeji jak studentům, tak vyučujícím, aby si během nadcházejícího volného týdne odpočinuli a nabrali síly do druhé poloviny školního roku. Se začátkem druhého pololetí jsou spojeny i žádosti o akademická stipendia, všechny důležité informace o nich najdete na našich stránkách zde.

Končící týden byl u nás kromě běžné výuky plný také speciálních událostí. Celý týden jsme hostili 12 studentů a jejich učitele z naší nové partnerské školy ve francouzském Versailles. Sextáni se o ně příkladně starali; samozřejmě je vzali do svých hodin, ale především pro ně pod vedením Pavly Trnkové připravili nabitý program, uspořádali například poznávací hru po Praze či vyrazili do Terezína nebo do kutnohorské výtvarné galerie GASK. Studenti našeho nižšího gymnázia postoupili do krajského kola Futsalové ligy, jež se konalo v pondělí v Příbrami. Kluci slavili jedno vítězství a utrpěli dvě těsné prohry, avšak v konkurenci mnohem větších škol rozhodně obstáli. Sedm vybraných kvintánů se včera a dnes v Praze zúčastnilo dvoudenního fyzikálního setkání. Včera čerpali inspiraci na přednáškách organizovaných Matematicko-fyzikální fakultou UK, dnes si poměřili síly s ostatními středoškoláky ve Fyziklání, jehož výsledky ještě neznáme. Živo bylo i na kolejích, včera večer se tam dvě desítky studentů utkaly v šachovém turnaji. Vítězství si z něj odnáší Jan Sikora. Gratuluji.

Poradenské centrum minulý týden zprostředkovalo pro terciány program prevence kouření, v tomto týdnu pak pro septimány praktický workshop na téma Stres a jak s ním pracovat a pro primány seminář Digitální stopa, aneb jak se bezpečně pohybovat na internetu. V oblasti kariérního poradenství se konal další z virtuálních UniChats – tentokrát se zástupci University of Glasgow. Včera odpoledne proběhl miniveletrh českých univerzit, kdy za námi do Open Gate přijeli zástupci z Univerzity Karlovy, VŠE, ČVUT, ČZU a VŠCHT. Poradenské centrum pozvalo na tuto akci nejen studenty, ale i rodiče. Je skvělé, že si spousta z Vás nenechala tuto unikátní příležitost ujít.

Na začátku jsem psal o jarních prázdninách, někteří z našich studentů a učitelů je však přesto stráví pracovně. Čtveřice studentů totiž ve čtvrtek odlétá do Bukurešti, kde bude soutěžit v robotické soutěži FIRST TECH CHALLENGE. Konkurence je skutečně nemalá, prozatím je registrováno 92 týmů. Držme tedy našim zástupcům – mimochodem jediným z ČR – palce. Do Bukurešti pochopitelně neodlétají jen studenti, ale i jejich robot, kterého najdete v příloze. Studenti ho pojmenovali U-bot, já jsem si ho pracovně nazval Pan Štaflík a pro začátek mu přeji, ať přežije cestu do Rumunska bez úhony.

Závěrečný odstaveček musí patřit včerejšímu večeru, kdy jsem se v našem divadle vrátil o více než 30 let zpět a zavzpomínal na své taneční kurzy a prodlouženou, která k nim k mé tehdejší velké lítosti patřila. Upřímně říkám, že tancování jsem přišel na chuť až trochu později. Po včerejším zážitku bych však řekl, že naši kvintáni jsou trochu jiní, než jsem býval v jejich věku já, a společenské tance si užívají už nyní. Včera pro své rodiče i sami pro sebe připravili báječný večer plný zábavy a energie. Moc děkuji jak Patriku Zoulovi, který taneční vedl, tak také všem zúčastněným kvintánům. Rád zopakuji to, co jsem jim včera řekl v divadle: smekám před vámi.

Přeji Vám klidný víkend.

Luděk Michalik