Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

tento týden u nás začal zajímavou návštěvou. Kolegům z humanitního oddělení se podařilo zprostředkovat návštěvu paní Dity Krausové. Ta dokázala naše studenty od kvarty do sexty zabavit velmi poutavým vyprávěním trvajícím téměř devadesát minut. Na tom by asi nebylo nic zvláštního, kdyby paní Krausové nebylo 93 let a nejednalo by se o jednu z pamětnic židovského ghetta v Terezíně, vyhlazovacího tábora v Osvětimi a koncentračního tábora v Bergenu-Belsenu. Její povídání bylo neobyčejně silným zážitkem. I proto jsem si já osobně uvědomil několik věcí; zejména vděčnost – jednak k době, ve které žiji, jednak k místu, kde žiji. Při vyprávění paní Krausové o podmínkách, s nimiž se v koncentračních táborech musela vyrovnat, mi běhal po zádech mráz. Moje myšlenky bohužel nemohly nezaletět na Ukrajinu, jejíž obyvatelé opět zažívají válečné hrůzy.

Další návštěva se teprve chystá; v úterý k nám zavítá delegace středočeských zastupitelů v čele s hejtmankou kraje paní Petrou Peckovou. Vzhledem k tomu, že jsem již měl několik příležitostí s paní hejtmankou hovořit, vím, že nás čeká návštěva velmi příjemná. Rádi jí společně se studenty Open Gate představíme.

Jak jsem psal ve svém posledním e-mailu, ani o jarních prázdninách naši studenti nezaháleli, čtyři z nich odjeli společně se svým robotem do Bukurešti. Zde se jim podařilo dosáhnout fantastického úspěchu; mezi téměř stovkou týmů, které měly často i více než deset členů, se jim podařilo postoupit z kvalifikačního kola do kola finálového. Bohužel finále organizátoři naplánovali opět v Bukurešti, a to velmi necitlivě již příští týden, takže se ho z logistických důvodů nebudeme moci zúčastnit. Pevně však věříme, že letos nasbírané zkušenosti se budou našemu týmu hodit i v následujících letech.

Plně zaměstnaní budou naši studenti i o tomto víkendu – více než deset jich odjíždí na turnaj Debate League do Brna, další potom jedou na expedici BIX: Zimní přechod Českého středohoří. Pan Bílý trochu lituje, že polární počasí k nám dorazí až po víkendu, já jsem však přesvědčen, že o náročný, ale zajímavý zážitek půjde i za současných podmínek.

Rád ještě připomínám dvě akce. Příští čtvrtek se koná v našem divadle (popř. on-line) Kavárna pro rodiče, pozvánku jste již od Poradenského centra dostali. 

Poslední odstaveček patří včerejšímu odpoledni a večeru, který byl v OG skoro až hektický. Hned po vyučování se nejdříve část studentů zúčastnila nominačního kola matematické soutěže Pangea. Na to mohli zájemci navázat soutěžemi spjatými s Valentýnem, které pro ně připravila studentská rada. Večer si pak studenti mohli vybrat, zda zajdou do sportovní haly na další kolo školní florbalové ligy, nebo se odreagují na diskotéce ve školním divadle. Upřímně, na které jiné škole je možné takovéto množství aktivit zažít?

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik