Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a milí příznivci našeho gymnázia,

nejdříve bych se rád vrátil k minulému víkendu a účasti našich studentů v dalším kole Debate League. Když napíšu, že první místo obsadil tým Vaklavovo OnlyFans a druzí byli Normíci, tak to asi nikomu nic neřekne. Když ale zmíním, že vítězný tým byl složen pouze ze studentů našeho gymnázia, v týmu na druhém místě byl dva studenti Mensa gymnázia a náš sekundán a třetí tým byl složen pouze z našich současných nebo bývalých studentů, je zcela zřejmé, že naši studenti si i v letošním ročníku Debatní ligy vedou výborně.

Ani tento týden Poradenské centrum nezahálelo. V rámci kariérního poradenství v sextách odstartovala série šesti tzv. IB peer panels – vrstevnických online setkání. Studenti septim a oktáv během nich hovoří se sextány o jednotlivých IB předmětech ze své studentské perspektivy a představují, jaké předměty si vzhledem ke svému budoucímu směřování po Open Gate vybrali. Pro kvartány Poradenské centrum zprostředkovalo seminář prevence na téma Sebepoškozování, jak mu předcházet a jak ho řešit. Pro septimány pak workshop o tom, jak si efektivně organizovat svůj čas, aby se předešlo prokrastinaci, nadměrnému stresu a vyhoření.

Jedním ze stěžejních bodů příštího týdne bude náš sobotní maturitní ples. V příloze najdete pozvánku. Já mohu doplnit, že se máte skutečně na co těšit. Vlastně ani nevím, odkud začít, vezmu to tedy chronologicky. Sál se otevírá v 18 hodin, slavnostní zahájení bude v 19 hodin a já rozhodně doporučuji přijít nejpozději do 19:30, kdy začne tematické předtančení našich oktavánů. Ples se ponese v duchu MTV AWARD CEREMONY z počátku milénia a do 23 hodin je naplánován tak, aby všichni milovníci společenských tanců měli dostatek času užít si je a zároveň aby proběhly všechny věci pro maturitní ples typické – šerpování, tanec s rodiči a učiteli, plachta… Od 23 hodin pak obsadíme i hudební podium a Vy se můžete těšit na jedinečné vystoupení našeho matematicko-hudebního génia, jímž není nikdo jiný než pan Murphy. Program po něm zpestří studentská kapela KAM?, která sklidila nevídaný úspěch na Blue Van festivalu. Oběma se tak splní sen mnoha hudebníků, a to zahrát si před vyprodanou Lucernou (tedy téměř, cca 80 lístků ještě stále v předprodeji zbývá). Určitě doporučuji vydržet až do půlnočního překvapení, na které prý dorazí samotný Eminem. Za pozornost určitě stojí i tombola s bohatými cenami, jen namátkou: lekce jízdy na koních, VIP vstupenky na derby pražských „S“ nebo let větroněm s naší oktavánkou. Máte-li o ní pochybnosti, doporučuji podívat se na tento odkaz (pro nedočkavce: posuňte čas na sedmou minutu), nebo se zeptat některých našich češtinářů, kteří s ní již letěli.

Na závěr se vrátím ke včerejšímu dni, na němž se dá výborně demonstrovat, jak rozmanitou práci mám. Můj pracovní den začal po půl osmé, kdy jsem hned po příjezdu do školy aktualizoval suplování za chybějící učitele. Od 8:15 mě čekalo další zasedání školské rady (zápis bude jako vždy dostupný na našem webu). Pak jsem se rychle převlékl a v rámci dočasného záskoku jsem 45 minut vedl hodinu tělocviku primánek. Poté jsem vklouzl zpět do obleku, vyřídil několik e-mailů a rychle se přesunul do haly na polední dozor (umožňujeme našim studentům využívat sportovní halu během polední přestávky). Pár minut na oběd a vzhůru do sekundy na matematiku; téma popisu geometrické konstrukce nezní nijak zajímavě, ale specifický jazyk je všude kolem nás; naposledy jsem se s ním setkal při studiu návodu u myčky na nádobí, takže porozumění tomu matematickému je dobrým nácvikem. V následujících dvou hodinách bylo třeba domluvit podrobnosti o plesu, připravit první verzi suplování a odškrtnout si alespoň tři úkoly ze seznamu: vyúčtování víkendové debatní ligy, příprava na páteční setkání třídních a poslání celé řady e-mailů souvisejících s organizací Národního setkání DofE vedoucích, které u nás proběhne na začátku května. Pak mě čekala porada vedení – tentokrát jsme byli efektivní, zabrala pouze 75 minut – a po ní příprava klíčových bodů do pátečního dopisu rodičům. A to už bylo 17:30 a nastal čas přesunout se do divadla na Kavárnu pro rodiče. Naštěstí tam bylo občerstvení a při prezentaci mých kolegů jsem měl i čas něco zakousnout. Kavárna skončila v 19:30, následovala reflexe, co příště udělat lépe, a pak rychle do sportovní haly na zápas FLOGu. Dohrál jsem krátce po 21. hodině. Odjel jsem domů a tam jsem si ještě na chvíli sedl k počítači a u skleničky vína se podíval, jestli jsem nepřehlédl nějaké důležité e-maily… A nejlepší na tom všem je, že mě takový den vážně baví, ačkoliv naštěstí bývá většina mých pracovních dnů trochu kratší.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik