Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes začnu svůj pravidelný souhrn informací krátkým pohledem na naše koleje. Tam se totiž v uplynulých dvou týdnech odehrály hned dvě zajímavé akce. Tou první byla kulinářská soutěž Ňamka Day alias OpenGate Masterchef. Zúčastnilo se jí sedm týmů, tj. téměř 30 studentů. Zadání soutěžního jídla je vždy do poslední chvíle tajné. Letos museli soutěžící vytvořit co možná nejchutnější a nejvzhlednější bramboráky. A podle ohlasů všech diváků, respektive strávníků byly všechny týmy velmi úspěšné.  

V úterý pak proběhla na kolejích historicky první Vernisáž uměleckých prací obyvatel kolejí. Své malby, fotografie a grafiku vystavovali jak studenti, tak vychovatelé. O kulturní doprovod se postaral Vojta Zdráhal hrou na kytaru. Věřím, že se na kolejích podařilo zahájit příjemnou novou tradici, která se stane součástí komunitního dění.

Do bilance právě uplynulého týdne patří také výsledky našich studentů v okresním kole Zeměpisné olympiády. Vítězem ve své kategorii se stal Matthew Novák, který se může těšit na krajské kolo, stejně jako třetí Tomáš Jirmann. Neztratili se ani další naši účastníci a my jim všem děkujeme za reprezentaci školy. K soutěžním výsledkům můžeme přidat i úspěch Dana Strnada v Astronomické olympiádě: o pověstný fous mu utekl postup do celorepublikového finále, v krajském kole skončil na prvním nepostupovém místě, ale i tak mu děkujeme za zapojení.

Do sekce ohlédnutí náleží ještě další tři okénka. Tím prvním je návštěva paní hejtmanky a zastupitelů ze Středočeského kraje. Jak jsem avizoval, jednalo se o příjemné setkání, do něhož se formou diskuse zapojili i naši studenti. Chcete-li vidět návštěvu optikou Středočeské kraje, zprávu najdete zde. Druhým okénkem byla Kavárna pro rodiče sext-oktáv, kde jsme se bavili především o práci kariérních poradkyň, specifikách IB předmětů i různých možnostech zakončování studia na naší škole. A poslední ohlédnutí se vztahuje k minulé sobotě, kdy jsme v našem areálu přivítali pět volejbalových družstev z blízkého i vzdálenějšího okolí, se kterými mohl poměřit síly náš studentský i učitelský tým. Jednalo se o reciproční pozvání za naši podzimní účast v Babickém volejbalovém turnaji a všichni účastníci se shodli, že by se takováto setkání měla stát pravidlem.

Na závěr ještě rychlý pohled do budoucnosti. Program na sobotní večer je doufám jasně daný; velmi se těším na maturitní ples a budu rád, když si spolu budeme moci v Lucerně krátce popovídat. E-maily, které Vám posílám, jsou pro Vás snad zajímavé, ale osobní setkání je vždy ještě o něco přínosnější. Na plese se zajisté potkáte i s ostatními učiteli a vychovateli, kdo však stojí o trochu formálnější setkání ve formě třídních schůzek, musí si počkat až na středu 12. 4. a čtvrtek 13. 4. V souladu s Vašimi preferencemi jsme se rozhodli pokračovat ve smíšeném módu: středa bude určena setkání v on-line prostředí, čtvrtek těm, kteří nás chtějí vidět osobně. Kromě toho můžete do Open Gate dorazit také v sobotu 1. dubna. To do OG divadla díky panu Klauzovi zavítá Expediční kamera – filmový festival zaměřený na outdoorové filmy.

Ve svém posledním odstavečku se také podívám vpřed, příští týden mě totiž čeká lyžařský kurz s kvintány v Alpách, který je pro mě vždy vítaným zpestřením školního roku. Jako zdravotník výpravy věřím, že mých služeb nebude potřeba, a nepochybuji o tom, že si týden společně užijeme.

Přeji Vám klidný zbytek pátku, a především velmi příjemný sobotní večer strávený s našimi oktavány v Lucerně na MTV Awards Ceremony.

Luděk Michalik