Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes Vám píši přeshraniční pozdrav, momentálně jsem totiž společně s našimi kvintány na lyžařském kurzu v rakouských Alpách.

Předpokládám, že naprostá většina z Vás zná legendární film Sněženky a machři natočený roku 1982. Naštěstí doba trochu pokročila, takže na našem lyžáku nenajdete ani Cabadaje, ani instruktora Vláďu a naštěstí ani kotelníka. To ale neznamená, že by se tady neodehrála celá řada úsměvných momentů a událostí, na které budou naši kvintáni dlouho vzpomínat, prozatím si je však nechám pro sebe. Každopádně všichni lyžují a snowboardují, jak jen mohou, jídlo je díky českému kuchaři veskrze české a díkybohu pořád platí, že studenti se umí zabavit u karetních nebo deskových her, popř. při řešení hádanek pana Pavelky. Nechybí ani pravidelná večerní elektronická tužka, kdy instruktoři rozebírají natočené jízdy kvintánů, načež jim přinášejí cenné rady, aby se mohli zlepšit.

Vzhledem k výše uvedenému je jasné, že informace z OG mám v tomto týdnu pouze zprostředkované. Dnes ráno se celé nižší gymnázium a dobrovolníci z vyššího gymnázia zapojili do Matematického klokana – soutěže, která jak našim učitelům matematiky, tak studentům pomáhá sledovat matematický progres i jejich celkové matematické dispozice. Septimáni mají za sebou dvouhodinový workshop zaměřený na práci s komiksem. A oktaváni ve středu nahrávali do oficiálního systému IB své práce k externímu hodnocení.

Na koleje včera s jednodenním předstihem zavítal Den svatého Patrika, který úplnou náhodou inicioval náš vychovatel Patrik Zoul. Kolejní studenti mohli obdržet poklad z konce duhy, podmínkou však bylo, aby byli oblečení do zelených barev. Soudě podle přiložené fotky mohu konstatovat, že studenti i vychovatelé tuto výzvu přijali s nadšením a koleje ovládla uklidňující zelená.  

Na závěr dnešního dopisu bych se rád krátce vrátil k našemu maturitnímu plesu. Nepřestává mě fascinovat, kolik práce je za jeho přípravou v porovnání s tím, jak rychle uběhne. Nicméně pravdou je, že to neplatí pouze pro maturitní ples, ale pro organizování jakékoliv akce. To však nijak nesnižuje slova díků mířící k maturantům a zaměstnancům naší školy, kteří byli do přípravy plesu zapojení. Děkujeme také všem návštěvníkům za to, že se přišli do Lucerny společně s námi pobavit. Věřím, že se Vám slavnostní večer líbil stejně jako mně.

Přeji Vám příjemný jarní víkend.

Luděk Michalik