Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dříve, než se ohlédnu za školními událostmi minulého týdne, mám pro vás dvě sdělení organizačního charakteru. Zatímco příští školní týden nebude z hlediska počtu dní nijak výjimečný, ten další bude kvůli velikonočním svátkům podstatně zkrácený. Končí již ve středu obědem a školní autobus bude odjíždět v pátečním režimu – tj. ve 13:30. Hned po Velikonocích nás čekají třídní schůzky. Jak jsem sliboval, středa bude určena pro on-line zájemce a čtvrtek bude prezenční. Rozhodli jsme se dobu čtvrtečních třídních schůzek mírně prodloužit kvůli vyššímu zájmu o některé učitele. Společná část s třídními bude tedy začínat až v 18:30, nikoliv v 18 hodin jako doposud. E-mail s instrukcemi k přihlašování vám pošleme koncem příštího týdne.

A nyní již zpět do právě končícího týdne. Začnu ohlédnutím za lyžařským kurzem. Vrátili jsme se ve stejném počtu, ve kterém jsme na něj odjížděli. To zní dost obyčejně, ale chvíli se to moc pravděpodobné nezdálo. Když totiž dvě hodiny před koncem posledního dne uvidíte na sjezdovce přistávat helikoptéru a zároveň vám zazvoní telefon, který kolega začne slovy, že máme problém, krve by se ve vás nedořezal a v hlavě se vám honí velmi nepěkné scénáře. Naštěstí vše skončilo „pouze“ nataženými kolenními vazy (přeji brzké uzdravení), zážitkem pana Pavelky, který se při doprovodu zraněné studentky do nemocnice proletěl vrtulníkem, a krátkou zastávkou poblíže Zell Am Zee, kde jsme je oba při cestě zpět nabrali. Doufám ale, že tato historka nikoho od lyžování ani jiných sportů neodradí. Já jsem přesvědčen, že se život musí žít aktivně a drobné nepříjemnosti k tomu bohužel patří.

V tomto týdnu k nám spolu s jarem na návštěvu zavítalo 15 studentů a 2 učitelé z naší partnerské školy Schiller Gymnasium Berlin. Studenti němčiny z kvarty je nejprve během středečního odpoledne provedli po areálu školy, společně navštívili kavárnu a zahráli si i pár her. Ve čtvrtek následoval celodenní výlet do Prahy, který začal prohlídkou Pražského hradu (poděkování za průvodcovské služby v němčině patří Standovi Dvořákovi ze septimy). Následovala bojovka pro šest skupin (z naší školy se ke 13 kvartánům připojily i čtyři terciánky) a den ukončila návštěva Národního muzea. V pátek studenti společně pracovali na projektu na téma evropská identita a vícejazyčnost.

Od včerejšího podvečera je v hale školy instalována výstava prací našich IB Art studentů z oktávy. Stojí skutečně za zhlédnutí, jestliže tedy budete mít dnes nebo v pondělí cestu do Open Gate, určitě se na ni přijďte podívat, já jsem z ní nadšen.

Stejně tak jsem nadšen z dalšího ročníku Filmfestu, který tradičně zorganizovala studentská rada.  V nabídce bylo dohromady 13 filmů, na své si tedy přišel každý. Kolejním studentům byl v souvislosti s festivalem naprosto výjimečně zrušen prep time, takže si mohli naplno užít kinematografické odpoledne a večer.

Vzhledem k tomu, že jsem si dal vnitřní předsevzetí, že moje páteční zprávy nepřesáhnou 500 slov, výsledky matematického Klokana nechám na příští týden, stejně tak jako moje dojmy z turnaje Debatní ligy v Hradci Králové, na který odjíždím za chvilku společně s 15 našimi studenty.

Přeji příjemný víkend plný obohacujících zážitků.

Luděk Michalik