Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes nemohu začít jinak než poděkováním za třídní schůzky, které probíhaly ve středu a čtvrtek. Poděkování směřuje především k učitelům za jejich nasazení během těchto dvou dnů, dále ke studentům, kteří pod vedením paní Procházkové při včerejší prezenční části zajišťovali občerstvení v podobě lahodné kávy i chutných zákusků (jsme moc rádi, že se do pečení sladkostí zapojili i někteří z Vás), a samozřejmě i ke všem, kdo jste nás navštívili – ať už on-line, nebo osobně.

Vzhledem k tomu, že Vám píši po dvou týdnech, je co zmiňovat. Začnu školním assembly, na němž jsme tentokrát přivítali vzácného hosta – paní Gabrielu Šmídovou z neziskové organizace Most pro Tibet. Ta našim studentům přiblížila práci v dobrovolnické organizaci i reálie současné situace v Tibetu, jež opravdu není záviděníhodná.

Ze zajímavých aktivit v jednotlivých ročnících jsem vybral projekt Jarmark tradic. Kvartáni nejen svým spolužákům představili rozličné zvyky zemí, kde se hovoří jazykem, který si v rámci studia druhého cizího jazyka vybrali. Poměrně dost tradic bylo spojeno s jídlem, takže se jednalo o příjemný kulinářský zážitek, nicméně studenti kromě přípravy pokrmů byli schopni také do hloubky vysvětlit důvody a podrobnosti zvolené tradice, tudíž jsem z této události odcházel nejen nasycen, ale také poučen.

Minulý týden proběhla pravidelná namátková kontrola uniforem. Náhodně vybrané studenty jsme vyfotili a kontrolovali, zda je jejich uniforma v souladu se všemi požadavky. Nutno říci, že v dodržování pravidel nošení uniforem se naši studenti od začátku školního roku hodně zlepšili, ale plno studentů stále zapomíná na obuv, jež potřebuje pravidelně čistit a občas i nakrémovat.

Rád bych také přehledně shrnul výsledky Matematického klokana, které nám přišly od organizátorů. Týkají se pouze našeho okresu, na jiné úrovni se výsledky nevyhlašují ale stojíme si opravdu velmi dobře. Když už jsem u soutěží, okresní kolo Olympiády z českého jazyka nám přineslo hned dva postupující do krajského kola, gratuluji především Standovi Dvořákovi, jenž svoji kategorii vyhrál.

Odstaveček si dnes určitě zaslouží i maturanti. Ti mají již za sebou většinu písemek ze školní části maturity, před sebou pak závěrečný školní týden zakončený tradičním posledním zvoněním. Po volném týdnu je pak čekají maturitní didaktické testy, IB zkoušky a ústní maturita. Pevně věřím, že z pověstné hlášky „Někdo září, někdo v září…“ se jich bude týkat pouze první část.

Předposlední odstaveček bude patřit sportu. Včera proběhla první semifinálová utkání FLOGu, Kubovi hoši přestříleli Neplavce v poměru 5:1, ve druhém zápase se ale favorit – tj. Rózin harém – příliš neprosadil. Majitelka harému musela lovit v prvním poločase míček ze své brány hned dvakrát a remízu jim proti Nikolasovým kočičkám zachránily až dva šťastné góly ke konci utkání. Semifinálové odvety jsou stejně jako závěrečné boje o umístění naplánovány na příští čtvrtek.

Osobní okénko bude tentokrát také sportovní. Jakožto fanoušek Sparty se moc těším na sobotní derby a věřím, že i po něm si budu moct zazpívat popěvek: „Tak jsme první, no a co…“

Přeji pěkný víkend všem fanouškům Slávie i těm, kteří mezi ně nepatří.

Luděk Michalik