Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnes začnu aktualitami ze sekce cizích jazyků. Včera se vrátili z výměnného pobytu v Alicante naši septimáni. Průběžné zprávy hovořily o skvěle stráveném týdnu; fotodeník, do něhož septimáni průběžně zaznamenávali své zážitky, najdete zde. Myslím si, že je velmi výmluvný... Pozadu nezůstali ani naši francouzštináři a němčináři. Dohromady totiž vytvořili další číslo OG Notes; pro čtení jeho on-line verze klikněte sem. Tématem tohoto vydání je ochrana životního prostředí.

Výše zmíněné téma našeho školního cizojazyčného časopisu nebylo pochopitelně zvoleno náhodně, bylo inspirováno Dnem Země. Ten sice bude až zítra, u nás se mu však vždy věnujeme s mírným předstihem, a proto včera měli studenti možnost zapojit se do různorodých aktivit, čehož využila celá řada z nich. Zdobili tašky pro opakované použití, pomáhali s lepením reflexních prvků na okna, aby zabránili zraněním ptáků, nebo se učili stavět k silnicím bariéry ochraňující migrující žáby. Komu nestačilo odpoledne v hale školy, mohl volně pokračovat podvečerem na kolejích, kde probíhaly další environmentálně laděné aktivity pod vedením Dragy Čermákové. Jen tak namátkou: land art workshop, povídání o cestě kávy (od semínka po lahodný šálek), návštěva útulku pro psy, sběr pampelišek na med, klíčení semínek, pečení veganských sušenek atd. A protože Země potřebuje ochranu po celý rok, připravili si naši učitelé cizích jazyků inspirující tipy – najdete je tady.

Začátek tohoto týdne (konkrétně pondělí a úterý) byl ve znamení přijímacích zkoušek do primy. Vzhledem ke stále se zvyšujícímu počtu zájemců – to nás samozřejmě těší – se jednalo o dny velmi hektické, ale díky skvělé práci mnoha lidí vše probíhalo naprosto bez problémů. Na rozdíl od většiny dalších škol navíc vedeme s každým uchazečem pohovor. Je to sice časově velmi náročné, ale můžeme se tak osobně seznámit se všemi kandidáty, což považujeme za velmi důležité.

V tomto týdnu jsme uzavřeli stipendijní řízení pro naše studenty. Akademické stipendium v letošním roce získalo 15 studentů z téměř 40 přihlášených. Všichni přihlášení studenti na sebe mohou být pyšní, ale vzhledem k tomu, že je na akademická stipendia určena předem stanovená částka, můžeme pochopitelně odměnit pouze omezené množství studentů. Rozhodnutí stipendijní komise o udělených stipendiích budeme jednotlivým kandidátům komunikovat v průběhu příštího týdne.

Do kanceláře mi v současné době chodí spousty diplomů. Dnes před sebou mám ty za okresní kolo Matematické olympiády. Na druhém místě ve své kategorii skončil Kryštof Novák z primy, na děleném prvním místě o kategorii výš byli hned dva naši sekundáni – Klára Doležalová a Jakub Sikora. Svoji kategorii vyhrála terciánka Lucka Víšková. Mimořádného úspěchu dosáhl Jáchym Kulhánek ze sexty, jelikož skončil na 5. místě v republikovém finále Lingvistické olympiády.

Závěrem bych Vás na skok zavedl do hodiny angličtiny v sekundě. Na přiložené fotce vidíte, jak propletené jsou vztahy antických bohů. Naši sekundáni o nich nejen vytvářeli prezentace, kde bohy ostatním představili, ale dostali rovněž za úkol popsat jejich vzájemnou provázanost. Vezmeme-li v úvahu, že Zeus měl více než 30 potomků s 18 různými ženami (se svojí sestrou nevyjímaje) a někteří další mu vyskočili přímo z hlavy, jednalo se o úkol nelehký.

A skoro bych zapomněl sparťanské motto: „Tak jsme první, no a co?“

Přeji Vám příjemný víkend, třeba strávený někde v přírodě.

Luděk Michalik