Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

dnešní souhrn informací začnu dvěma událostmi, které se staly v minulém týdnu. Tou první bylo vyvrcholení florbalové ligy ve čtvrtek večer. Nejdříve v semifinálovém utkání stáhli Neplavu 4brankový deficit z prvního zápasu, o prvním finalistovi tak rozhodlo až trestné střílení, které trochu se štěstím vyhráli Kubovi hoši (třebaže bez Kuby). Druhé semifinále již bylo jednoznačnější a celkovým skóre 9:4 se do finále dostaly na úkor Rózina harému Nicolasovy kočičky. V zápase o třetí místo uspěli trochu překvapivě neplavci, finále pak nabídlo zmrtvýchvstání Kubových hochů, kteří dokázali dvěma góly korigovat poločasový výsledek 3:0, na vyrovnání jim však již nezbyl čas ani síly. Vítězem 19. ročníku FLOGu se tak staly Nicolasovy kočičky. Bylo mi ctí být jejich kapitánem, rád bych však poděkoval nejen svým spoluhráčům, ale úplně všem účastníkům a organizátorům letošního FLOGu. Věřím, že jubilejního 20. ročníku se příští rok zúčastní ještě více hráčů.

Druhá událost se odehrála minulý pátek. Tento týden se naši nejstarší studenti již pilně připravují na své maturity, ještě předtím se však pořádně rozloučili se svými mladšími kolegy během posledního zvonění. Kromě brzkého budíčku a vlajkované pro kolejní si také připravili spoustu stanovišť, kde soutěžící mohli mimo jiné otestovat své znalosti drbů o letošních maturantech, skládat ódy na oktávu či prožívat některé nezapomenutelné zážitky, které oktávy nasbíraly na třídních výletech. Mám velkou radost, že v porovnání s ostatními školami je u nás i poslední zvonění trochu jiné, určitě zábavnější a milejší. Všem maturantům za to velmi děkuji a budu jim držet palce, aby ve svých následujících zkouškách uspěli.  

Jako už tradičně i tento týden přede mnou leží ocenění pro našeho studenta, tentokrát je to diplom za 5. místo v krajském kole Fyzikální olympiády pro Christiana Štumpfa. O víkendu také proběhlo finále české i anglické Debatní ligy. Přestože je konkurence stále větší, podařilo se našemu týmu ve složení Bára Votlučková, Nicolas Ivanov, Dan Strnad a Richard Švejda českou Debatní ligu vyhrát. V té anglické je porazil pouze tým z Mensa gymnázia, kterému jsme jako posilu na celý rok půjčili Františka Jemelku, tudíž zlato z anglické části míří vlastně také do Open Gate.

Dnes odpoledne se do našeho areálu sjede více než 100 učitelů z celé České republiky, koná se u nás totiž setkání vedoucích Ceny vévody z Edinburghu. Vzhledem k tomu, že jsem do programu dlouhodobě zapojen, čeká mě tak trochu pracovní víkend, kromě vedení workshopů a účasti v panelové diskusi budu však především hrdým hostitelem a velmi rád naši školu představím kolegům ze všech koutů ČR.

Závěrem bych ještě rád připomněl dvě budoucí akce. Ve čtvrtek 8. června proběhne další ročník Blue Van Festivalu. Vzhledem k velkému počtu školních hudebních skupin bude rozdělen na dvě části. Po té tradiční venkovní budou moci zájemci navštívit i provizorní rockový klub, který dočasně vznikne v našem divadle. Určitě si ho nenechte ujít. Druhou akcí je No Taboo konference, kterou jsme naplánovali na samotný konec června, konkrétně na pondělí 26. 6. Poradenské centrum, pod jehož patronací se konference koná, již finalizuje seznam přednášejících a vedoucích workshopů. Bude skutečně z čeho vybírat a rozhodně doporučuji, aby si studenti tuto událost nenechali ujít.

Ještě poslední poznámka. Rozhodl jsem se, že Vás přestanu nudit nedůležitými zprávami o tom, kdo zrovna vede fotbalovou ligu, a napíšu třeba o hokeji. Kdo sledoval vystoupení našich hokejistů na MS do 18 let, možná zaznamenal, že solidní mistrovství odchytal Michael Hrabal. Ano, ten Michael, který k nám 11 let chodil až do doby, kdy se minulý rok rozhodl, že jeho další kroky povedou na zámořská kluziště…  

Přeji Vám příjemný prodloužený víkend.

Luděk Michalik