Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

moje úvodní slova musí patřit našim maturantům, ti mají za sebou obtížný týden, jelikož kombinace české a mezinárodní maturity je skutečně náročná. Zvláště v úterý a ve středu, kdy se psaly maturitní didaktické testy současně s IB zkouškami, se naši oktaváni rozhodně nenudili. Z jejich ohlasů je však patrné, že jsou připraveni a dlouhé dny plné zkoušek pro ně nejsou větším problémem. Nezarazilo je ani to, že některé z IB zkoušek psali na Svátek práce, či budou psát v Den vítězství. Mezinárodní IB zkoušky se nenechávají svazovat speciálními dny na různých kontinentech, jejich program je neústupný a státní svátky v ČR je nechávají chladnými.

Někteří z Vás se již ptají, jaké bude rozložení svátků a dnů ředitelského volna v příštím školním roce. I proto jsme připravili základní verzi organizace školního roku 2023/2024, další události do ní budeme postupně doplňovat a zveřejníme ji též na webových stránkách.

S jarními dny přibývají akce a aktivity ve škole i na kolejích. Tradičního turnaje O Pohár Kolejního Řádu se letos zúčastnilo rekordních 116 hráčů, kteří zápasili ve čtyřech disciplínách: kulečníku, fotbálku, ping-pongu a šipkách. Zvítězili v nich (v pořadí uvedených disciplín) Tornádo Lu. Michalik, Natan Kratochvíla (již potřetí za sebou, takže pokud se mu podaří odmaturovat, už nás svojí mistrovskou hrou nebude ponižovat), nadějný stolní tenista Kryštof Kantor a Draga Čermáková, také nadějná a talentovaná prakticky na cokoliv. Závěrečný galavečer spojený s ohodnocením celkových vítězů i ostatních medailistů bylo jako každý rok spojeno s pálením čarodějnic, jež jsme zorganizovali oproti zbytku republiky s třídenním předstihem.

Z uplynulých dvou týdnů stojí za zmínění aktivity našich češtinářů. Společně s kvintány byli na představení Élektra, pak s primami na vzdělávacím workshopu s poněkud morbidním názvem Divadlo hoří.  A protože je květen, připravili češtináři se studenty napříč ročníky májovou nástěnku, kde se všichni kolemjdoucí mohou potěšit verši o lásce (dostupné i zde na FB)).Týden završili Mikuláš Škorpil, Václav Vostoupal a Josef Stejskal svým autorským čtením, které proběhlo ve čtvrteční podvečer v naší knihovně. Do světa literárního umění bych ještě přidal projekt našich terciánů, kteří pod vedením anglické sekce soutěžili v přednesu básní v angličtině.

Výhodou našeho gymnázia bezpochyby je, že studenti ke svým učitelům necítí přehnaný ostych. Já jsem to pocítil minulý týden hned několikrát, když mě postupně několik skupinek terciánů požádalo o účast na natáčení krátkého videa, které bylo součástí jejich fyzikálního projektu o akustice. Musel jsem odpovídat na záludné otázky týkající se pojmů právě z této oblasti. Nestydím se za to, že nejsem expert na fyziku, na druhou stranu máte-li manželku fyzikářku, nemůžete v rámci zachování rodinné důstojnosti říkat příliš nepřesné věci. Doufám tedy, že jsem alespoň částečně uspěl.

 Přeji Vám pěkný víkend plný zvídavých otázek Vašich potomků.

Luděk Michalík