Páteční zprávy z gymnázia

Vážení rodiče, zákonní zástupci a příznivci našeho gymnázia,

v posledních dvou týdnech jsme si všichni vyzkoušeli, jak v praxi vypadá čtyřdenní pracovní týden. Prodloužený víkend je určitě příjemný, na druhou stranu se nemůžu ubránit pocitu, že mi jeden pracovní den chybí, respektive mi přijde, že nestíhám v práci udělat vše, co bych měl. Asi jsem tedy trochu staromilec, ale poměr 5 dnů práce a 2 dnů odpočinku mi vlastně docela vyhovuje.

Minulou sobotu jsem strávil polopracovně. V rámci cvičné DofE expedice jsem byl s pěti sextány na Sázavě, konkrétně jsme sjížděli z Týnce do Pikovic. Po předchozí opakované zkušenosti jsem byl připraven na bidlování mezi kameny, ale zvýšený stav vody mě příjemně překvapil, a tak jsem si mohl společně se studenty užít rychle proudící Sázavu všemi smysly. Pro příště mám tedy zaznamenáno, že k nádhernému zážitku je třeba 120 cm vody na odečtu v Nespekách.

Zmíněná cvičná expedice Ceny Vévody z Edinburghu byla letošní první, ale rozhodně ne poslední výpravou. V následujících šesti týdnech budete moci o víkendech potkávat více než čtyři desítky našich studentů, jak se v malých skupinkách potulují po celé České republice. Expedice si plánují samotní studenti a jsou na nich zcela soběstační – včetně výběru místa na nocleh. Samozřejmě to neznamená, že jsou úplně bez dozoru, na každé expedici jsou vždy i naši učitelé, nicméně skupinky potkávají jen na určených místech, nevedou je a ani s nimi nejsou po celou dobu. Věříme, že právě nutnost umět si samostatně poradit a spolehnout se na spolužáky kolem sebe je pro další rozvoj studentů extrémně přínosný, třebaže v českém školství poměrně ojedinělý.

Do stejného soudku – tj. ne přímo akademického – patří i každoroční kurzy první pomoci, které absolvují naši terciáni a kvintáni. Školení pro nás vedou dva aktivní členové Pražské rychlé záchranné služby, jeden den je zaměřen teoreticky, druhý pak prakticky. Vzhledem k tomu, že jsem obě školení sám absolvoval, mohu garantovat, že studenti díky nim získají základní zdravotnické dovednosti.

Tak jako každý týden i tento se na kolejích udály zajímavé věci. Za zmínku určitě stojí včerejší orientační běh dvojic, konající se u nás v areálu poprvé. Celkovými vítězi se stali Míša Rendlová a Matthew Novák, v mladších kategoriích vyhrál Frederick Bawia s Ivanem Jakúbkem a Anička Camara s Marií Pruknarovou. Děkujeme všem účastníkům i organizátorům z řad vychovatelů za nevšední zážitek.

Další zprávičkou se vrátím na akademickou půdu; ve středu proběhl za účasti našich studentů další ročník MAtematické SOutěže MASO. Jedná se o týmovou soutěž, jíž se letos zúčastnilo 316 týmů. Naši studenti se mezi nimi umístili na vynikajícím 36. místě. Gratulace míří za Honzou Škodou, Ernestem Levkovičem a Honzou Hrubcem.

Závěrečným odstavcem se přesunu do francouzského Versailles, kde jsou studenti francouzštiny na týdenním pobytu v naší partnerské škole School la Plaine de Neauphle. Podle zpráv, které od nich máme, jsou tam stejně spokojení, jako byli dříve jejich spolužáci ve španělském Alicante a v německých Drážďanech. Věřím, že i přes nástup umělé inteligence bude stále platit přísloví: Kolik jazyků umíš, tolikrát jsi člověkem.

Bon fin de semaine.
Ich wünsche Ihnen ein schönes Wochenende.
Buen fin de semana.


Luděk Michalik