Páteční zprávy z gymnázia

Dobré páteční odpoledne všem čtenářům zpráv z Open Gate!

„Bylo to krásné a bylo toho dost.“ Tato slova jsem použil včera při slavnostním předávání maturitního vysvědčení našim oktavánům, respektive již absolventům. Přestože poupravený Nezvalův citát může znít všelijak, já osobně ho chápu velmi pozitivně. Podle ohlasů samotných studentů, i jejich rodičů, zažili na našem gymnáziu skutečně krásných 8 let a nyní je načase jít dál. Sice jsme „jen” přestupní stanicí, nicméně přestupní stanicí naprosto klíčovou; já totiž věřím, že jsme studenty zavedli na správné rozcestí a vybavili je všemi potřebnými znalostmi a dovednostmi proto, aby se nejen neztratili, ale dokázali si vybrat cestu, která pro ně bude nejlepší a po níž pak budou pevně kráčet.

Jako obvykle byly uplynulé týdny plné událostí ve školních lavicích i mimo ně. Sezóna expedic Ceny vévody z Edinburghu se rozběhla na plné obrátky, každý víkend tedy vyráží někteří z našich kvintánů nebo sextánů na svá víkendová dobrodružství. Třeboňsko, Liberecko, České středohoří, Vltava, Malé Karpaty – to vše jsou místa, kde můžete naše studenty v malých skupinkách potkat. Kromě samotného přesunu si musí vždy stanovit také cíl, který během své výpravy plní. Budeme tak mít zmonitorovaná opevnění vybudovaná před 2. světovou válkou na Lounsku, zanalyzovaný stav vesnických hřbitovů, popsané možnosti překonání jezů na Vltavě, hotovou kuchařku expedičního stravování, vytvořený elektronický hmyzář z Třeboňska a ke čtení bude nachystána básnická sbírka opěvující oblast jihočeských rybníků. Fotka v příloze naštěstí není fotkou ze studentských cest, jedná se totiž o momentku z praktických kurzů první pomoci, které v květnu absolvovali jak naši terciáni, tak kvintáni.

Na našem Facebooku jste mohli sledovat kvartány na jejich outdoorovém týdnu v Ostrově u Tisé. Počasí jim tentokrát přálo, takže se vraceli unavení, spokojení a na rozdíl od loňských kvartánů i suší. To terciáni takové štěstí neměli, počasí sice měli nádherné, ale z vodního kanálu v Troji se suchý nevrátil nikdo. Studenty bereme ze školních lavic samozřejmě též z důvodů akademických. Skupina biologických nadšenců měla možnost díky paní učitelce Hladíkové navštívit histologický ústav a z první ruky vidět, jak vypadá práce histologa. Věříme, že i tato zkušenost jim pomůže při jejich další cestě za vzděláním.

Tento týden jsme měli poslední z pravidelných setkání vedení školy se zástupci studentské rady. Letos byla naše spolupráce velmi přínosná a konstruktivní, i díky podnětům od studentské rady se nám podařilo naši školu opět trochu posunout. Jednali jsme spolu o věcech vzdělávacích, ale i provozních. Jeden z hmatatelných výsledků práce studentské rady dokumentuje další fotka v příloze. Až budete mít cestu do školy, můžete si naše nové polstrování na sedačkách v hale školy vyzkoušet.

Posledním souborem v příloze je pozvánka na Blue Van, školní festival, jehož odpočítávání již začalo. Najdete v něm orientační časy jednotlivých bloků, program konkrétních vystoupení bude k dispozici, jakmile naše produkční duo Hensl-Zoul dojedná podmínky s umělci z řad studentů. Snad nic nezakřiknu, když napíšu, že v porovnání s minulým rokem nám bude přát i počasí, a tak si všechna vystoupení budeme moct naplno a v klidu vychutnat.

 Těším se na viděnou u nás v Open Gate.