Páteční zprávy z gymnázia

Hezké páteční odpoledne všem čtenářům zpráv z Open Gate,

přestože je naše škola především akademickou institucí, v tomto týdnu jsme se stali i středobodem kulturního dění. Celý týden začal poměrně nenápadně, a to Bílou nemocí. Tedy představením v pražském Divadle ABC, kam v rámci výuky českého jazyka zašli naši kvartáni. Miroslav Donutil byl prý ve své dvojroli jedinečný. Nevím, nebyl jsem tam, ale za jeho výkonem určitě příliš nezaostávalo deset sextánů, kteří během svých hodin dramatu nastudovali Sofoklovu tragédii Antigona. Ty jsem viděl a můžu potvrdit, že byli naprosto skvělí. Celé představení, navíc v angličtině, odehráli takovým způsobem, že jsem ho pochopil i já, neznalec antického divadla.  

Kulturním zážitkem pro fajnšmekry byl především včerejší Blue Van Festival. Premiérově neprobíhal pouze na pódiu před školou, ale souběžně se diváci mohli podívat i do našeho divadla, kde se konala jedinečná módní show kvintánů a kvintánek. Ve školní hale pak byla k vidění výstava výtvarných prací studentů sexty. Na samotném pódiu po celé odpoledne – slovy klasika – střídala krása nádheru, vše pak vyvrcholilo nefalšovanou bitvou kapel. Vytočená kšanda nechtěně vyzvala na souboj The Cheaters. Kšandy totiž uzavíraly festivalový Open Air, zatímco The Cheaters byli první kapelou Open Ear, rockového dýchánku v našem divadle. Ten měl sice původně na venkovní část navazovat, ale jak už to na festivalech bývá, program nabral mírné zpoždění a po sedmé večerní tak před diváky stála typicky festivalová volba – na kterou stage se vydat? Skládám velikánský dík všem, kteří nám tento zážitek umožnili, a to jak vystupujícím, tak organizátorům. A pochopitelně děkuji Vám, kdo jste k nám včera vážili cestu a společně vytvořili tu správnou atmosféru letního festivalu.

Jakkoli je to kruté, vše výše popsané je již pouhou vzpomínkou, třebaže nezapomenutelnou, avšak celá řada dalších akcí je před námi. Dnes bych Vám rád přiblížil program posledního týdne školy. V pondělí 26. 6. nás čeká No Taboo konference se spoustou zajímavých hostů, informace o programu i způsobu výběru jednotlivých přednášek a workshopů dostanou studenti v pondělí.  Dopoledne v úterý 27. června proběhne sportovní den; naši tělocvikáři si pro studenty připravili 14 stanovišť, na nichž budou po jednotlivých třídách plnit zajímavé sportovně laděné úkoly. Odpoledne k nám přijedou hosté z Konta Bariéry; konkrétně patronka letošního ročníku Run and Help Andrea Sestini Hlaváčková, vítězka několika deblových trofejí z tenisových Grand Slamů, a malý Dominik, jemuž budeme pomáhat v letošním roce. Středeční dopoledne bude pod taktovkou kolegů z Art/Music departmentu. Připravili si pro ostatní studenty nejen řadu workshopů, ale společně budeme svědky premiéry studentského muzikálu, který vytvořili. Odpoledne bude věnováno závěrečnému assembly a předávání vysvědčení. Čtvrtek 29. 6. pro nás bude posledním dnem letošního školního roku, předpokládáme, že kolejní studenti budou postupně odjíždět, nicméně pro všechny přítomné studenty budou ve škole připraveny různé deskové hry.

Věřím, že v letošním školním roce je program posledního týdne velmi zajímavý, pro organizátory je však důležité vědět, s kolika studenty mohou počítat. Víte-li tedy, že Vaše děti zde již poslední týden nebudou, dejte prosím vědět třídním učitelům. Počet studentů potřebujeme znát nejen kvůli organizaci jednotlivých dní, ale i kvůli provozu školní jídelny. Stejně tak prosím vracejte podepsané smlouvy na příští školní rok, tento týden jsme je rozdali studentům, takže byste je měli mít nejpozději o víkendu k dispozici.

Na závěr se musím vrátit k Blue Vanu a ještě jednou ocenit všechny, kteří se na našem festivalu jakkoliv podíleli. Byli jste skutečně fantastičtí!

Přeji Vám příjemný víkend, třeba plný hudebních zážitků.

Luděk Michalik