Páteční zprávy z gymnázia

Hezké páteční odpoledne všem čtenářům našich zpráv,

zdravím Vás všechny na konci prvního školního týdne.

Jak jste si již zvykli, snažíme se nakládat s časem našich učitelů i studentů efektivně, a proto máme za sebou 5 dnů plně využitých od rána až do pozdního odpoledne. Naši studenti tak kromě bezpočtu hodin stihli také celou řadu dalších aktivit: mají vyměněné uniformy, nafasované nové učebnice, sešity a další pomůcky, stihli si udělat třídní fotky a za sebou mají rovněž úvodní assembly. Noví studenti prim absolvovali adaptační kurz, během kterého jim byl představen tzv. Buddy program a byli jim přiděleni „budíci“ z řad starších studentů. Je velmi milé – a pro naši školu typické – že zájemců o pomoc našim nově příchozím studentům máme dostatek; dobrovolníků se sešlo téměř padesát. Kolejní studenti kromě ubytování stihli i první společnou akci, konkrétně čtvrteční sportovní odpoledne, respektive z organizačních důvodů spíše podvečer, což však celé události neubralo na půvabu, spíše naopak. Závěrečná štafeta probíhala již za umělého osvětlení, jež celé události dodalo atmosféru Diamantové ligy. Kdo vyhrál, není tak důležité – přesto týmu Prezident gratuluji – nicméně jako tělocvikáře mě potěšilo, že se téměř osm desítek našich kolejních studentů dobře bavilo sportem.

Jsem velmi rád, že zapisování na kroužky skrze Školu OnLine funguje bez větších problémů. Během příštího týdne se budou postupně zvolené kroužky propisovat studentům do rozvrhu. V pondělí také spustíme zápis do školních akademických klubů a veškeré volnočasové aktivity se rozběhnou v týdnu od 18. září.

Stejně intenzivně budeme pokračovat i v týdnu příštím. Naši francouzštináři ze sexty a septimy se inspirovali filmem Marečku, podejte mi pero. Tam se dozvěděli, že i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, a tak se rozhodli, že i běžný teenager z Babic si může v Národním divadle poslechnout operu Carmen ve francouzském znění.  Jejich vrstevníci studující Arts vyrazí na vzdělávací program do galerie DOX. Já osobně budu čelit poměrně velké výzvě; vyrážím totiž na cyklistický kurz s terciemi. Musím přiznat, že na rozdíl od vedoucího kolejí pana Šimoňáka nepokládám vynález bicyklu za přelomový moment ve vývoji lidstva, ale v souladu s Járou Cimrmanem jízdní kolo vnímám spíše jako aparát podivínů. Nicméně věřím, že mí zkušení kolegové mě na kurzu přesvědčí o opaku a že mi terciáni předají část své energie, tudíž se vrátím jako nadšený cyklista.

Závěrem jen stručné upřesnění jedné personální změny na gymnáziu. Nám všem dobře známá paní Schramlová se s námi na konci minulého školního roku rozloučila proto, aby se na začátku toho letošního vrátila jako paní Hojerová. O důvodech této změny jsem slyšel mnoho různých, převážně zábavných spekulací. Pravda je naštěstí velmi radostná, paní Schramlová se v létě vdala, k čemuž ji pochopitelně gratuluji, a přeji, ať je v manželství spokojená. Toto přání ostatně míří i ke všem vdaným a ženatým mezi Vámi.

 Krásný víkend.

 Luděk Michalik