Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z gymnázia Open Gate,

 uplynulý pracovní týden pro mě byl velmi netypický, namísto Babic jsem ho totiž strávil v rekreačním areálu Kostky, kde mi společnost dělali kolegové, naši terciáni a spousta jízdních kol. Před týdnem jsem avizoval, že nepatřím mezi zapálené fanoušky cyklistiky, ale po pěti dnech strávených nedaleko Třeboně mohu s klidným svědomím říct, že jestli se někde dá vybudovat kladný vztah k cyklistice, tak rozhodně v jižních Čechách. Ideální počasí, rovinaté trasy, zajímavá různorodá příroda, kulturní památky všech druhů a velmi milá společnost – to vše mě přimělo uznat, že jízdní kola mohou být příjemným zpestřením lidského života. O tom, jak moc se změnil můj postoj, nejlépe svědčí má ochota připustit, že na školní cyklistický kurz bych klidně jel za rok znovu.  

Uplynulých pět dnů mě také donutilo zamyslet se nad učitelským údělem. Uvědomil jsem si totiž, že učitelé jsou velmi zvláštní skupina lidí: jednak vídají děti každý den ve své práci, jednak se jich nezbaví ani během své dovolené, kterou mohou čerpat výhradně v době, kdy jsou školy zavřené. A tudíž při jakémkoliv výjezdu během prázdnin budou s pravděpodobností hraničící s jistotou dětmi – pravda, tentokrát těmi pro ně neznámými – opět obklopeni. Že to mohou mít ostatní profese jinak, jsem si uvědomil tento týden. Kdokoliv, kdo si vzal v tomto týdnu dovolenou a odjel třeba do Třeboně, zde totiž našel prakticky opuštěné cyklostezky, téměř prázdné restaurace, a neměl-li zrovna smůlu a neubytoval se v zařízení, kde probíhal školní kurz, i klidné ubytování. To se však učitelů netýká, poněvadž v tomto období pochopitelně dovolenou nedostanou.

Nyní ale zpět do Babic: že jsem v Open Gate nebyl já, neznamená, že by se tam nic nedělo. Minulou neděli skončilo přihlašování na kroužky, tento týden se propsali do rozvrhů v ŠOLu, takže si můžete zkontrolovat, zda se Vaše přihlášení podařilo. Od pondělí 18. září se kroužky začnou prakticky konat. U akademických klubů je situace podobná, začnou také v pondělí 18. 9., hlásit se na ně však můžete až do zítřka a do rozvrhu se Vám propíší během neděle.

Jedním z akademických klubů, který nabízíme, je již tradičně Akademický klub debatování. Je také tradicí, že sezóna akademického debatování v celé ČR začíná zářijovým turnajem v našem školním areálu. Stejně tak tomu bude i letos a příští víkend se brány Open Gate otevřou více než stovce studentských debatérů z celé České republiky. Kromě debatování se bude o víkendu konat další BIX expedice. Společně s Ondrou Bílým odjede jedenáct našich mladých mykologů na Šumavu, kde budou houby od středy do neděle nejen hledat a poznávat, ale také konzumovat.

Za připomenutí ještě určitě stojí blížící se volby do studentského parlamentu, jež proběhnou na začátku října. Do samotných voleb nám tedy ještě nějaký čas zbývá, avšak dvojice studentských kandidátů, kteří se budu ucházet o post prezidenta a viceprezidenta, se musí současnému vedení studentské rady přihlásit do neděle. V minulém roce se o tento post ucházely tři dvojice; uvidíme, jaký zájem bude letos…

Závěrečný osobní odstaveček bude tentokrát velmi stručný, pomůžu si citátem Alberta Einsteina: „Život je jako jízda na kole. Na to, abyste udrželi rovnováhu, se potřebujete pohybovat.“

Přeji Vám příjemný víkend, třeba plný cyklistiky.

Luděk Michalik