Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z gymnázia Open Gate,

na rozdíl od minulého týdne jsem se během tohoto již pohyboval standardně v Babicích, a měl tak příležitost řešit radosti i starosti běžného všedního dne. Naštěstí prozatím řešíme spíše věci radostné. Začátek školního roku pro mě bývá vždy mírně nervózním obdobím, kdy očekávám, jestli vše poběží tak, jak bylo naplánováno. Nicméně, Škola OnLine je spolehlivá, kroužky i akademické kluby se bez zásadnějších komplikací rozběhly, děti se nám na obědech ve školní jídelně stíhají bez problémů prostřídat, učitelé i studenti jsou plní elánu, tudíž jsou hodiny efektivní i zajímavé, takže slovy mých anglických kolegů: So far so good. 

Včera jsem strávil část hodiny s našimi maturanty. Na volbu jejich maturitních předmětů je ještě čas, co ale odklad nesnese, je plánování maturitního plesu. Moje kolegyně Petra Šedivá jim na základě předchozích zkušeností sestavila harmonogram plesových příprav. Pro zajímavost – obsahuje 40 bodů, z nichž si studenti mohou odškrtnout dva splněné – výběr místa plesu (Lucerna) a volbu plesových zástupců za každou třídu. Ke slavnostnímu nástupu do Velkého sálu Lucerny jim tedy zbývá už jen 38 kroků. Datum bylo stanoveno již loni: pátek 9. února 2024.

U maturantů se zastavím i v tomto odstavečku; trochu blíže než maturitní ples jsou pro ně čtyřstranné pohovory, jejichž cílem je pomoci oktavánům v další studijní cestě. Každý z nich se během těchto pohovorů sejde na 15 minut s IB koordinátorem, kariérní poradkyní a zástupcem vedení školy a společně prodiskutují další plány studentů v závislosti na jejich preferencích i dosahovaných výsledcích.

Tento týden vybírám z mnoha zajímavostí účast Honzy Fišera, stávajícího předsedy studentské rady, na workshopu Z lavice do akce organizovaném pro odbornou veřejnost Pedagogickou fakultou UK. Tématem včerejšího setkání byla studentská samospráva na školách a my jsme byli organizátory osloveni, zda bychom jim nepřiblížili fungování naší studentské rady. Dohodli jsme se tedy s Honzou i organizátory, že zajímavější než pohled učitelský je představit ostatním, jak studentskou radu vnímají sami studenti. Mimochodem, byla to jedna z posledních akcí současného prezidenta naší studentské rady, na začátku října vyberou studenti zástupce nového. Zájem stát se prezidentským duem projevily tři dvojice studentů, které se blíže představí příští týden v předvolební kampani. Vše pak vyvrcholí jejich projevy na celoškolním assembly na začátku října a následujícími celoškolními volbami.  

Téměř na závěr ještě jedna organizační připomínka: jak ze Školy OnLine víte, příští týden končí středeční výuka ve 12:40, ve čtvrtek je státní svátek, v pátek pak ředitelské volno.

A na úplný závěr opět osobní okénko. Minulý víkend jsem se s dalšími kolegy vydal na tradiční podzimní učitelskou vodu. Upřímně, jestli chcete zažít dobrodružství, vydejte se stejně jako my na Ploučnici. Vrátíte se sice popálení od kopřiv, poškrábaní od větví a v mém případě i řádně vykoupaní, zpět si však přivezete naprosto nezapomenutelnou vzpomínku. Ploučnice pod Mimoní je skutečně jedinečná řeka; kdo ji nejel, neuvěří.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik