Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv,

na světě je stále spousta věcí, které mě i v mém zralém věku překvapují. Například to, jak se mi v mé poslední páteční zprávě podařilo namísto zamýšleného odkazu na webový článek vložit do odkazu link vedoucí k organizaci školního roku. No, ta se Vám může nakonec docela hodit. Pro zájemce přikládám i odkaz na slíbený článek: https://www.opengate.cz/blog/halloween-2023.

Minulý týden jsem Vám psal o úspěších našich studentů v Logické olympiádě, dnes mohu navázat soutěží MASO. O té píši pravidelně, protože se jí týmy našich studentů pravidelně účastní. Stejně tak tomu bylo i letos a mám velkou radost, že se naši v nabité konkurenci opět prosadili; mezi 305 týmy z celé ČR skončili na velmi dobrém 44. místě. Vzhledem k tomu, že se této soutěže často účastní týmy z matematicky zaměřených škol, je pro nás takovéto umístění rozhodně úspěchem.

Před týdnem se naši septimáni vrátili z dalekého Alicante. Jako vždy se jednalo o povedený výlet; letos bylo jedním z nejsilnějších zážitků paní Cabou iniciované nakupování ryb na místním trhu. Cílem bylo usmlouvat co možná nejnižší cenu a následně rybu nekoupit, příruční gril totiž s sebou zatím do Španělska nevozíme. Nasát atmosféru přímořského města můžete zde.

Ve víru různých událostí jsem Vás v poslední době zapomněl informovat o sportovních úspěších našich studentů. Jak jsem zmiňoval, v říjnu jsme hostili Plavecko-běžecký pohár, kterého se účastnili i naši studenti. Svoji kategorii vyhrál Fred Bawia, druzí byli Sergey Darkin a Anna Moravcová a třetí pak Ján Tichý a Alžběta Svobodová. Samozřejmě jim gratuluji a děkuji za reprezentaci školy.

Stejně dobře školu reprezentovali naši terciáni a kvartáni na ŠkoFlu – Školní futsalové lize. Tu organizuje Fotbalová asociace České republiky (pověstný FAČR) a naši studenti se v rámci divize Střední Čechy kvalifikovali do druhého kola; budeme jim držet palce. Samozřejmě je v plném proudu také další ročník FLOGu, o aktualitách z této soutěže Vám napíšu více za týden.

Na závěr ještě dvě organizační upozornění. Dnes zákonným zástupcům přišly do e-mailové schránky pozvánky na třídní schůzky, na něž se budou přihlašovat opět skrze jedinečný zápisový systém. Příští týden bude v pátek státní svátek, ve čtvrtek tak bude škola ukončena v pátečním režimu, tj. ve 12:40, odpolední kroužky odpadají.

Doufám, že jste z mých pátečních zpráv pochopili, že český jazyk je předmět, kterého si velmi vážím a mám ho rád. Proto jsem přivítal studentskou soutěž připravenou našimi češtináři. Nechali umělou inteligenci vytvořit obrázky ke klasickým i současným knihám. Obrázek každý listopadový den zveřejňují na své nástěnce. Jak asi tušíte, před nástěnkou je každý den dlouhá fronta a studenti napříč ročníky určují název díla. Někdy je to lehčí, někdy těžší, šanci uhádnout mají opravdu všichni. Nutno podotknout, že své odpovědi hrdě hlásí i kolemjdoucí učitelé… Velmi rád ukázku z této soutěže zprostředkuji i Vám, proto v příloze posílám jedno ze zadání. Zkuste odhadnout, k jaké knize se vztahuje. Na řešení si budete muset týden počkat, prozradím ho ve své příští zprávě.

Přeji Vám příjemný víkend, třeba zpestřený nějakou zajímavou knížkou.

Luděk Michalik