Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne čtenářům pátečních zpráv z gymnázia,

dnes začnu poděkováním všem zaměstnancům provozu v našem areálu. Předpokládám totiž, že na rozdíl od většiny dětí nebyli o minulém víkendu nijak nadšení z neustále padajícího sněhu, jelikož jim nepřináší žádné velké radovánky, ale naopak spoustu práce navíc. Tu však zvládli na výbornou; v pondělí ráno v 7:30, kdy jsem přijížděl do školy, byly všechny cesty skvěle upravené. Moc děkuji za všechny uživatele školního areálu.

Těžká práce čekala i na naše studenty, ačkoliv mnoho z nich mělo spíše radost; obzvlášť ti, kdo se zapojili do různých soutěží. Přesně před týdnem se dvojice našich studentů účastnila finále Olympiády mediální gramotnosti, úspěšnější byl tercián František Jemelka, jenž obsadil výborné 7. místo. Připomínám, že tuto celostátní akci vymysleli a zorganizovali dva naši oktaváni. Dnes jsem se s nimi bavil, a poněvadž jsou v posledním ročníku, přemýšlejí, komu ze školy předat své zkušenosti z plánování a organizování tak, aby se tato událost uskutečnila i napřesrok.

Češtináři již znají vítěze své AI soutěže, o které jsem Vám psal dříve, jména si ale ještě chvíli nechávají pro sebe. S vyhlášením totiž čekají na návrat studentů a učitelů z Indie. Prozatím jen prozradili, že vítěz uhodl 18 z 22 knih, dalších 5 studentů pak uhádlo více než 10 knih. Potěšující byl počet účastníků: celkem se zapojilo 53 studentů napříč všemi ročníky gymnázia. V departmentu češtiny ještě chvíli zůstanu; do okresního kola Olympiády z českého jazyka v I. kategorii (tercie a kvarty) se probojovala Klaudia Kratochvílová z kvarty a Andrea Kočová z tercie. Do regionálního kola Lingvistické olympiády postoupil z prvního místa Jáchym Jakub Kulhánek, druhý a třetí (Jan Pavel Škoda, resp. Julie Hoffmanová) si musí na potvrzení postupu ještě chvíli počkat, záleží na výsledcích studentů z ostatních škol.

V jedné z předchozích zpráv jsem zmiňoval také BRLOH (neboli Brněnskou logickou hru). Do semifinále této týmové soutěže pro nižší gymnázium postoupila čtveřice našich terciánů. Do finálového kola se sice neprobojovali, ale i tak si Klára Doležalová, Rozálie Dlouhá, Jakub Sikora a Viktorie Mikulášová zaslouží poděkování.

Příjmení posledního z účastníků mi poslouží jako oslí můstek pro přechod k událostem tohoto týdne... Ano, Mikuláš, da čerti a dva andělé si našli cestu i k nám do OG. Podle fotky je vidět, že jim to moc slušelo. O tom, že se pomalu blíží Vánoce, svědčí i melodie, které nám všem oznamují začátek a konec hodin. Myslím si, že jejich pracovní názvy leccos napoví: Jingle Bell Rock, Hippo, Feliz Navidad, Last Christmas, Popelka, Ptacek, Tchaikovskij, Bublé...

Druhým ročníkem pokračoval náš školní badmintonový turnaj, vítězi jednotlivých kategorií se stali: Rozálie Dlouhá, Dominik Pastorek a Michal Roskot. Ve čtyřhře vyhrál Olda Zahradník s Luckou Hejdukovou. Jelikož jsem se turnaje také zúčastnil (a stal se vítězem nevyhlášené kategorie veteránů), měl jsem mezi zápasy čas k přemýšlení, a tak mě napadlo, že by určitě stálo za pokus otevřít účast v turnaji i Vám, zákonným zástupcům našich dětí. V průběhu jara tedy vymyslíme a zorganizujeme turnaj otevřený všem hráčům badmintonu, kteří mají spojitost s naší školou.

Na závěr bych Vás rád pozval do Babic. Naše francouzštinářka Pavla Trnková vydala svou třetí knížku, jež nese název Rodinné poklady. Se svými čtenáři se Pavla setká ve středu 13. 12. od 19:30 v kavárně Café Relax v Babicích. Pokud máte pocit, že byste měli zpomalit, nabízí se ideální příležitost, jak si užít pohodový večer.

Luděk Michalik