Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne čtenářům pátečních zpráv z gymnázia,

deset dní před Vánoci nemohu svůj e-mail začít jinak než tematicky. Minule jsem zmínil naše vánoční zvonění a musím přiznat, že velkým krokem kupředu je fakt, že studentská rada v letošním roce vybrala na každý týden jiné melodie. Ono poslouchat tři týdny v kuse identické výseky z písní na začátku a konci hodin není až tak zajímavé. Popravdě i týdenní poslouchání jedné z vybraných melodií (paradoxně nenápadně schované pod název Popelka) mi na duševním klidu nijak nepřidává... Naštěstí jsem ji dnes slyšel už naposledy, uvidíme, co přinese příští týden.

U vánočních tradic zůstanu i ve druhé části. Vánoční večeře je za dveřmi; vyšší gymnázium se ve slavnostně vyzdobené jídelně sejde v úterý, nižší gymnázium ve středu. Co vím, je tato tradice naší školy výjimečná, neznám žádnou jinou školu, kde by se něco takového dělo. Velmi rád také připomínám, že ve středu od 19 hodin jste všichni vítáni na naší Christmas Revue. Program je už připravený, tradičně je velmi pestrý, celá besídka by měla zabrat něco okolo dvou hodin. Po celou dobu Vám kromě kulturního zážitku budeme nabízet i kávu a jednotlivými třídami upečené cukroví. Letos jsem se sám stanovil garantem kvality a povinně od každého druhu jeden kousek ochutnal; s čistým svědomím mohu naše cukroví doporučit.

Součástí mé role v Open Gate je také mít přehled o úspěších našich studentů v soutěžích. V tomto týdnu se jich sešlo skutečně hodně. Druhé místo v mezinárodní soutěži STEMCO (soutěží se v matematice, biologii, chemii a fyzice) získalo ve své kategorii hned 6 našich studentů: Amélie Figallová, Barbora Langerová, Kateřina Švejdová, Kevin Bouška, Vojta Hoffman a Daniel Strnad. Na druhém místě se také umístila naše primánka Sofie Kaucká, a to v oboru, který se nemohl od přírodních věd více lišit, získala totiž 2. místo v soutěži klavírních talentů Amadeus 2023. Skuteční milovníci této hudby se mohou podívat na šestihodinový záznam celé soutěže zde.

Minule jsem slíbil výsledky naší interní češtinářské soutěže (literární díla pohledem AI). Tu vyhrál s 18 uhádnutými knihami Ondra Galyaš, na druhém místě se umístila Klaudia Kratochvílová se 14 uhádnutými tituly a na třetím Dominik Pastorek s 11 úspěšnými zásahy. Obtížně popsatelnou soutěží je World Scholars Cup. Jde o týmovou celovíkendovou soutěž, jež prověřuje tříčlenné týmy z hlediska jejich akademických znalostí i dovedností. Tentokrát nás reprezentovaly 3 týmy z tercie a kvarty; nejlépe se vedlo týmu terciánů ve složení František Jemelka, Nela Králová a Matěj Diviš, kteří byli ve své kategorii v národním kole této soutěže třetí.

Jakožto zástupce Open Gate se také dostávám na různá zajímavá místa. Tento týden to byl například společenský sál Kongresového centra, kde jsem společně s dalšími cca 250 zástupci středních škol z Prahy a Středočeského kraje více než tři hodiny poslouchal informace o nadcházejících jednotných přijímacích zkouškách. Názory na tyto zkoušky se patrně budou různit, ale musím přiznat, že jsem měl po dlouhé době pocit, že MŠMT a Cermat tomuto projektu věnovaly dostatek úsilí a mají ho poměrně dobře připravený. Tak snad se nepletu, uvidíme za pár měsíců.

Přeji Vám krásné strávení posledního předvánočního víkendu.

Luděk Michalik