Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z gymnázia,

7na Open Gate jsem už zažil spoustu sportovních kurzů, kde panovalo nádherné počasí, které samo o sobě zařídilo dobrou náladu všem účastníkům. Právě proběhlý kurz běžkování našich sekundánů mezi ně rozhodně nepatří. Většinu týdne jsme byli mokří, běžkovali jsme jen omezeně, a to na sněhu, který si vyžadoval použití klistru na lyže (pro neznalce: zvuková podoba se slovem klystýr není úplně náhodná – jde o podobně nepříjemný proces). To ale neznamená, že by se „běžák“ nepovedl. Všichni, kdo se podívali na školní Facebook, mají představu o tom, co vše jsme tady za týden prožili. Sekundánům patří velká pochvala, protože si nenechali kurz počasím zkazit, naopak se s nadšením pouštěli do všech aktivit, které jsme pro ně připravili. Strávit s nimi 5 dní na Šumavě bylo prostě skvělé.

Příští týden bude ve škole většina studentů a ti již netrpělivě vyhlížejí pololetní vysvědčení. Předávat jim ho budeme ve středu 31. 1. Ve čtvrtek výuka skončí ve 12:40, aby se školáci mohli v klidu dopravit domů a v pátek si odpočinout během jednodenních pololetních prázdnin.

Maturanti se v tomto týdnu dozvěděli detailní rozpis českých státních maturit. Jako obvykle kolidují s jejich IB maturitou, nicméně v letošním školním roce se na ně usmálo štěstí a tentokrát je kolize naprosto minimální. Letošním oktavánům se tak vyhne zkouškový superden obsahující čtyři zkoušky, pouze někteří budou mít den se třemi zkouškami, což se už do rozmezí 10 hodin dá poměrně rozumně vměstnat.

Část našich studentů – konkrétně 12 – odjíždí o víkendu do Kroměříže. V tomto nádherném moravském městě je čeká 2. kolo Debatní ligy. Vzhledem k úspěchům, kterých dosáhli na prvním debatním turnaji, mají i v tomto kole vysoká očekávání; uvidíme, jestli je dokáží naplnit, určitě jim budeme držet palce.

Celá řada soutěží čeká naše studenty příští týden i v Open Gate (nebo v jeho okolí). Olympiáda z českého jazyka, Lingvistická olympiáda, Matematická olympiáda, Math Challenge – tato všechna klání se vejdou do zkráceného týdne, takže studenti, kteří se jich zúčastní, se rozhodně nudit nebudou.

Mé osobní okénko budu tentokrát směřovat k blížícímu se víkendu. S vidinou nadcházejícího plesu jsem si uvědomil, že moje taneční dovednosti lehce upadají, a proto jsme se společně s manželkou rozhodli zajít do sobotní tančírny na Karlově náměstí a krokové variace si osvěžit. Třeba tím inspiruji i někoho z Vás…

Přeji Vám příjemný víkend, ať už vyplněný společenským tancem, nebo ne.

Luděk Michalik