Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pravidelných zpráv z našeho gymnázia,

na úvod se vrátím o čtrnáct dní zpět. To jsem Vám psal, že tři naše debatní týmy odjely s vysokými očekáváními na turnaj Debatní ligy do Kroměříže. Své naděje se jim podařilo nejen naplnit, ale dokonce překonat. Na doposud největším debatním turnaji v ČR (zúčastnilo se ho více než 50 týmů) obsadili naši studenti 1. místo (Erben, Michalik, Middleton D.) a 2. místo (True, Pokorný, Novotný, Petráčková). Gratuluji! Uvidíme, zda se jim podaří jedinečný výsledek zopakovat na dalším turnaji, popř. v debatním finále, kam se oba týmy již s předstihem kvalifikovaly.

Třebaže je do začátku nového školního roku ještě daleko, jako obvykle již na začátku února děláme první kroky pro to, abychom na konci června měli připravený rozvrh na září. V současné době máme více než 40 učitelů, je však přirozené, že každý rok dochází k mírné obměně pedagogického sboru. Důvody jsou různé; někdy je to odchod do důchodu, jindy zdravotní důvody, rodinné záležitosti či jen přirozená snaha změnit po dlouhých letech zaběhlé prostředí. Jsme vděční za to, že v současném sboru učitelé chápou, že případnou změnu je vhodné komunikovat s dostatečným předstihem tak, abychom měli čas na nalezení kvalitní náhrady. Prozatím tedy víme, že po dlouhých 17 letech svého působení v Open Gate se rozhodl změnit prostředí Rupert Marks, náš IB koordinátor. V současné době tedy vybíráme jeho plnohodnotnou náhradu. Pro školu je velmi důležité, že se pan Marks bude na výběru svého nástupce podílet a následně mu předá maximum informací, aby v příštím roce vše probíhalo bez jakýchkoliv problémů. Celkové shrnutí všech personálních změn Vám tradičně sdělí paní ředitelka na konci školního roku.

Můj předposlední odstaveček bude patřit OPKŘ. Zkratka se trochu podobá legendárnímu OPBH, pro mladší ročníky – Okresní podnik bytového hospodářství; na více informací se zeptejte pamětníků. Naše zkratka zastupuje slova O pohár kolejního řádu (já vím, zkratky se takto spíše nedělají, ale nebuďme malicherní). Připomínám, že se jedná o soupeření studentů, učitelů a vychovatelů ve čtyřech disciplínách: ve fotbálku, stolním tenisu, šipkách a kulečníku. Nejjednodušší pro účastníky bude vyhrát turnaj ve fotbálku, kam se přihlásilo 20 soutěžících, naopak největší konkurence bude letos ve stolním tenisu, kde máme dohromady 36 přihlášených (z toho 6 dospělých). Já sám se účastním stolního tenisu, kulečníku a letos premiérově i šipek, určitě Vám dám vědět, jak jednotlivé disciplíny dopadly.

To je pro dnešek vše, já se jdu pomalu chystat do pirátského převleku na večerní plesové předtančení. Těším se na setkání s Vámi, ať už na tanečním parketu, nebo v prostoru pro občerstvení. Krátký vzkaz od organizátorů – nemáme si nechat ujít tombolu, především hlavní ceny jsou prý velmi zajímavé…

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik