Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům našich pátečních zpráv,

věřím, že jste si užili velikonoční svátky a načerpali síly potřebné pro boj s jarní únavou. Ta snad nepostihne naše oktavány, pomalu totiž začíná pro ně nejdůležitější období roku. Včera odpoledne psali svou první maturitní práci – konkrétně z českého jazyka. Při psaní maturitního slohu si mohli vybrat ze čtyř témat. Já ještě pamatuji jejich celostátní vyhlašování v rozhlase, nicméně to je již poměrně dávná historie, dnes se zadávání témat nechává na jednotlivých školách. Během dubna musí oktaváni zvládnout další písemné maturitní práce, vyvrcholením školní části pak bude ústní část maturity v předposledním květnovém týdnu. Kromě toho začátkem května čekají maturanty jednotné maturitní didaktické testy z češtiny a angličtiny, dále pak celá série IB zkoušek – ta odstartuje ve středu 24. dubna.  

Ohledně IB programu mám ještě jednu důležitou informaci. Jak jsme Vám již psali, pan Marks se rozhodl po patnácti letech strávených v naší škole zkusit i jiné pedagogické výzvy; na jeho místo IB koordinátora jsme vybrali paní Susan Yule, naši angličtinářku. Ta má nejen zkušenosti s českým prostředím i prostředím naší školy, ale má také za sebou dlouholeté působení na IB škole v zahraničí, konkrétně ve Španělsku. Jsme si jistí, že kolegyně Yule nabyté zkušenosti zúročí, a tak plynule naváže na práci Ruperta Markse.

I v obou zkrácených týdnech se v našem kampusu událo mnoho akcí. V pondělí před Velikonocemi proběhlo v naší sportovní hale celoškolní assembly. Tématem tentokrát byla péče o zanedbaná zvířata, konkrétně pejsky. Na assembly vystoupili zástupci z organizace Dočasky, jež poskytuje dočasné domovy opuštěným psům, a investigativní novinářky z projektu Blesk tlapky, které se snaží aktivně odhalovat psí množírny a nezvládnuté chovy. Všichni čtyři hosté nám ukázali obrázek z reálného svět, který sice nebyl veselý, ale o to důležitější je nezavírat před tímto problémem oči. Děkujeme Vám všem, kdo jste v naší březnové sbírce přispěli ať už věcnými, či finančními dary, a tím podpořili neziskové organizace starající se o opuštěná a týraná zvířata.

Včera proběhl pravidelný a velmi populární filmový festival, za jeho organizací stála Studentská rada. Jiná skupina studentů zorganizovala v úterý v naší studentské kavárně Game Evening – večer zaměřený na stolní hry. V této souvislosti mi dovolte malou odbočku, týká se také kavárny, nikoliv však naší školní. Ačkoli jsem Pražan křtěný Vltavou, který se z Prahy – vyjma dvou let strávených v Anglii – prakticky nehnul, teprve minulý víkend jsem poprvé navštívil legendární kavárnu Slavia. Při jejím porovnání s naší studentskou kavárnou uznávám, že výhled na Vltavu a Malou Stranu se s výhledem na Babice nedá úplně srovnat, takže jestli jste ve Slavii ještě nebyli, určitě Vám doporučuji tam zajít.

Na závěr v krátkosti zmíním školní prospěchová stipendia, jejichž uzávěrka byla na konci března. Letos se nám sešlo rekordní množství žádostí, celkem 49. Na jednu stranu nás zájem o stipendia těší, na druhou stranu budeme bohužel muset mnoho našich studentů zarmoutit, protože na každého se se stipendiem dostat nemůže. Během dubna žádosti podle stanovených a zveřejněných kritérií porovnáme a dvacet nejúspěšnějších žadatelů pozveme do druhého kola na pohovory. Byl bych však nerad, aby studenti, kteří do druhého kola nepostoupí, byli zklamáni; konkurence je skutečně velká, a i neúspěšní žadatelé patří mezi vynikající studenty.

Před tradičním přáním příjemného víkendu Vás ještě upozorním na blížící se třídní schůzky. Ve středu 24. 4. budou probíhat v on-line formě, o den později se na Vás budeme těšit osobně ve škole. Email s instrukcemi pro zapsání v našem rezervačním formuláři můžete čekat nejpozději týden před konáním schůzek.

Přeji Vám příjemný jarní víkend.

Luděk Michalik