Páteční zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům našich pátečních zpráv,

dnes začnu slibovaným ohlédnutím za různými soutěžemi, kterých se v posledním měsíci naši studenti zúčastnili, a jakožto sportovec tělem i duší dám přednost fyzickým aktivitám. Minulý týden vyrazilo mužské i ženské družstvo na futsalový MERADO cup, organizovaný našimi přáteli z Gymnázia Jana Palacha. Oba týmy se vrátily se stříbrnými medailemi, takže otázka, zda máme šikovnější fotbalisty, nebo fotbalistky, zůstala prozatím nerozhodnuta. Podobně úspěšná byla i naše plavecká družstva v šedesátiminutových štafetových závodech, které probíhají na našem gymnáziu vždy na jaře. Osm členů týmu nižšího gymnázia naplavalo celkem 4 633 metrů a díky tomu ve své kategorii zvítězili, jejich starší spolužáci se dostali na cifru 4 817, ale o 33 metrů prohráli s Gymnáziem da Vinci, a tak obsadili pěkné druhé místo.

Naši studenti se účastní i celé řady akademických soutěží. Mezi nimi začnu s Matematickým klokanem. V okrese Praha-východ v nejstarší kategorii (septima + oktáva) se naši studenti umístili na prvních dvou místech (Dan Strnad a Tomáš Jirmann), v kategorii Junior (kvinta + sexta) se výsledková listina okresního kola podobalo výsledkové listině mužských biatlonových závodů. Podobně jako norští biatlonisté málokdy pustí na rozšířené pódium závodníky z jiných států, naši studenti opanovali Matematického klokana. Umístili se na prvních pěti místech a teprve to šesté nechali jinému gymnáziu. Pořadí bylo následující: Škoda, Šimonová, Figallová, Andris, Maturová. Studenti nižšího gymnázia se k úspěchu svých starších spolužáků prozatím nepřiblížili, do budoucna mají tedy o motivaci postaráno.

Zřejmě dobře motivovaní byli naši kvartáni, kteří odjeli na okresní kolo Fyzikální olympiády. Lucie Víšková ho vyhrála, Robert Šatera byl druhý, a tak oba postoupili do krajského kola. Ještě většího úspěchu dosáhli naši začínající debatéři. Všechny čtyři dvoučlenné týmy postoupily z krajského kola Debatiády do květnového celostátního finále. Celostátní finále čeká také jejich starší kolegy; poslední dubnový víkend budou tři naše týmy bojovat v závěrečném turnaji, jenž vyvrcholí pondělním finále v Senátu ČR; pevně věřím, že alespoň s jedním naším týmem se v něm setkáme.

Atmosféru Senátu si včera mohli užít tři naši absolventi při předávání zlatých ocenění Ceny vévody z Edinburghu. Nakonec to vyšlo jen Matthewovi Novákovi, který přijel z dalekého Glasgow, ostatní dva naši absolventi – Lenka Sikorová a Matyáš Louda – to bohužel se svými aktuálními vysokoškolskými povinnostmi sladit nedokázali. Alespoň Matthew si ceremonii vychutnal naplno, a přestože nedostal ocenění z rukou člena britské královské rodiny, ale obdržel ho „pouze“ od britského velvyslance Matta Fielda, své účasti rozhodně nelitoval.

Co se týká plánů pro nadcházející týdny, jejich opět celá řada. Já vyberu třeba středeční on-line setkání se zástupci univerzity UCL, které pro studenty zařídily naše kariérní poradkyně. Samozřejmě nesmím zapomenout na blížící se třídní schůzky; hned po víkendu Vám pošleme slíbený link na zápis do rezervačního systému. Kromě učitelů budete mít tentokrát možnost zarezervovat si setkání i s vychovateli nebo s vedením školy.

Závěrem se vrátím do běžné výuky. Studenti tercie na hodinách angličtiny dlouhodobě pracovali na projektu Storytelling. V rámci přiblížení kultury původních obyvatel Ameriky se naši studenti změnili ve vypravěče u táborových ohňů a po skupinkách si připravili vlastní verze tradičních příběhů (včetně jejich dramatizace), které kdysi kolovaly mezi původními obyvateli. Musím uznat, že během projektu panovala jedinečná atmosféra.

Přeji Vám příjemný víkend, ať už se ho rozhodnete strávit u táborového ohně (popř. rodinného grilu), nebo kdekoliv jinde. Já strávím minimálně sobotní brzké odpoledne u televizní obrazovky, což zařídil neuvěřitelný gól v čase 59:59,8 (znalci vědí a pro ostatní to není důležité).

Luděk Michalik