Páteční zprávy z Open Gate

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

měsíce očekávané ochlazení a déšť konečně dorazily, pod kapkami a zataženou oblohou končí druhý zářijový týden.

Ten byl již zahájen tradičním assembly, které má od loňska novou podobu. Trvá celou první vyučovací hodinu a střídají se na něm studenti nižšího a vyššího gymnázia. Tentokráte tedy zahájili mladší a netradičně hned kvízem pro týmy s tématem English in the World. Pestrá směs otázek týkajících se reálií a zajímavostí anglicky mluvících zemí, soutěžní atmosféra, ale o vítěze zde vůbec nešlo. Zábavné i poučné, děkujeme! Standardní a kompletní výuka začala již také našim primánům, kteří mají za sebou úvodní adaptační týden.

Již tento týden začaly odpolední „mimoškolní“ aktivity, ty uvozovky jsou zde opravdu na místě. K naší ŠKOLE prostě neodmyslitelně patří, není snad student, který by nějakou nenavštěvoval, a navíc všechny probíhají v areálu ŠKOLY J. Výběr je velmi rozmanitý, od sportů (míčové hry, ping pong, plavčo, koně, kickbox, zumba…) přes hudbu (nástroje i zpěv) až po mentálně náročnější činnosti jako vaření, šachy, latina či čínština. Mnohé další nejmenuji, jejich přehled naleznete na webu. Snažíme se touto nabídkou všestranně rozvíjet talent a potenciál našich studentů.

Tento týden zároveň probíhala celostátní akce Světluška, projekt na podporu zrakově postižených lidí. U nás se zapojilo 21 dobrovolníků, kteří ráno, o velké přestávce a obědové pauze zajišťovali charitativní prodej a odpoledne navíc vyrazili do Říčan. Děkujeme jim a samozřejmě všem, co přispěli.

Za týden opět u nás začíná 24. ročník debatní ligy ČR, je již desátým ročníkem turnaje OPEN GATE OPEN. To, že jsme v debatování přeborníci, již asi není nutné připomínat.

Předpokládám, že jste to již zaregistrovali na našem FB stejně jako fotky ze slavnostního zahájení, fotky jednotlivých tříd, info o Zero Waste Week – týdnu bez obalu a náležitě jste vše olajkovali. Školní Facebook.

Jednou z novinek tohoto roku je mj. velký display u hlavního vchodu do gymnázia, který aktuálně obrazem, videem i textem informuje o dění ve škole či ve světe. Nejen díky němu jsme si též připomněli smutné výročí teroristického útoku na WTC v New Yorku 11. 9. 2001. Nejen ten a celá řada následných, ale též hlavní dnešní zpráva v ČR nám stále připomíná, že ať se nám to líbí nebo ne, jsme stále ohroženi fanatickým terorismem.

Samozřejmě bude tato obrazovka hlavně šířit řadu pozitivních a aktuálních zpráv, nadcházejících akcí jako např. blížící se týden mobility či veletrh akademických klubů OG.

Takovým zpětným zrcátkem je už celá léta toto páteční zpravodajství a já jsem osobně velmi rád, že jsem Vás mohl opět informovat o životě v OG.

Za OG

Petr Chára