Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

týden utekl jako voda a jsou tu opět další páteční informace. Nic netrvá věčně, ani zatažená obloha, a tak na nás tento týden vykouklo i sluníčko, byť úplně nehřálo. Dnes jsme se však vrátili ke standardu.

V uplynulých dvou týdnech proběhly v médiích zprávy, které se týkaly naší školy a přinášely rozhovory s kolegyní Kožnarovou, ředitelkou OG. Pokud jste nepostřehli, níže najdete odkaz.

(rozhovor z Práva: https://www.kellnerfoundation.cz/ohlasy/je-kratkozrake-vychovavat-chodici-knihovny , na iHNed: http://bit.ly/iHNedcz_Koznarova)

Pondělní ranní assembly pod vedením kolegy Šrůty a jeho kvartánů se týkalo Dne lidských práv, děkujeme!

Taktéž v pondělí část studentů vyrazila vpodvečer do divadla do Prahy a ti ostatní zahájili adventní atmosféru zpíváním koled na kolejích, které bude na programu každý pondělní večer až do odjezdu na vánoční prázdniny. Vánoční atmosféru podtrhují též další akce: tradiční prodej vánočních hvězd v rámci charitativní akce, jejíž výtěžek jde na pomoc dětem z hemato-onkologického oddělení Dětské kliniky Fakultní nemocnice v Olomouci, středeční výjezd němčinářů na vánoční trhy do Drážďan, čtvrteční atletická vánoční laťka v Čelákovicích. Jednotlivé třídy nižšího gymnázia též začaly péct vánoční cukroví. Samozřejmě k nám tradičně tento týden zavítal Mikuláš se svou družinou.

Výjezdů a exkurzí bylo vůbec tento týden přehršel, kvarty v úterý jely navštívit pražské Židovské Město a navštívili muzeum, v Brně se konala za naší účasti konference o digitálních médiích v rámci IB Visual Arts, ve středu další skupina jela do histologické laboratoře a po obědě vyrazili sextáni na předávání certifikátů Duke of Edinburgh Award, které se konalo v Českém muzeu hudby. Mezi významnými hosty ceremonie byli Angus Stewart, zástupce britské velvyslankyně, Tomáš Vokáč, výkonný ředitel DofE, a v neposlední řadě dlouhodobý partner DofE a kapelník skupiny The Rebel Pipers Miroslav Anger jr. Z ceremonie, kde bylo možné si poslechnout jak vystoupení již zmíněného Miroslava Angera, tak studentky Sáry Latif, která zahrála na piano, si naši studenti odnesli bronzový odznak a certifikát DofE s mezinárodní platností. Gratulujeme!

Sextáni měli vůbec napilno, rovněž ve středu se konalo v divadle setkání k výběru předmětů pro IB Diploma Program, který studenty čeká v posledních dvou letech studia, a ve čtvrtek zavítali do pražské galerie DOX v rámci svého sociologického projektu.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/15041/sextani-uz-vi-co-znamena-zoon-politikon

Část kvartánů ještě včera jela do Říčan zhlédnout film Milada v rámci studia naší nedávné historie.

Opět a finálně připomínám, že již v pondělí se koná velkolepá akce Science Fair https://sites.google.com/view/open-gate-science-fair/home , po obědě též otevřená pro rodiče a veřejnost.

Absolventům opět připomínám pátek 5. 1. 2018 na tradičním místě.

Jistě stojí za zmínku také jedno výročí, ve středu uplynulo 233 let od zavedení povinné školní docházky, děkujeme Marii Terezii.

Ještě hlouběji do historie se ponořili naši sekundáni, po cca 1 100 letech proběhl další soud nad obžalovaným Boleslavem I. Tentokrát však argumenty obhajoby soudce přesvědčily, že obžalovaný byl nevinen, resp. vraždu, její plánování a povedení mu nelze nade vší pochybnost dokázat. http://www.opengate.cz/cs/aktuality/15044/nevinen

Ať již to bylo jakkoli, jisté je jedno, tento prosincový týden byl opravdu nabitý událostmi, ty jsou nade vší pochybnost zdokumentovány a my o nich zanecháváme digitální stopu též pro generace příští. A budeme v tom pokračovat i nadále. Tento pátek žádný nový TED talk, zase příště.

Mějte se fajn, užijte si druhý adventní víkend a za týden se zase budu těšit.

Petr Chára