Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

další pátek je zde a s ním samozřejmě nejnovější zprávy nejen z Babic. Počasí je celý týden tak na sezení s dekou u kamen, vlhko, tmavo, lezavo, ale my jsme samozřejmě nezaháleli.

Úvodem se ještě vrátíme ke zprávě z minulého týdne. O naší absolventce Dominice Kouřilové si můžete přečíst zde (též na našem FB): https://magazin.aktualne.cz/dominika-kourilova-tedxprague/r~7f967d6eceb411e79704ac1f6b220ee8/?redirected=1511866542

Absolventům též tímto připomínám, že tradiční novoroční sraz se koná v pátek 5. 1. 2018 na tradičním místě.

Když již hovořím o našem FB, doporučuji též sledovat práci našeho OG TEDx týmu, a to zde https://www.facebook.com/tedxyouthopengateschool/, případně také na těchto oficiálních stránkách https://www.ted.com/tedx/events/23810 . Obě stránky jsou pravidelně aktualizovány.

Jinak týden zahájilo pochopitelně assembly, tento týden pro starší studenty. Tématu 17. listopadu se chopili naši historici, kolegyně Košátková a kolega Tomášek. Děkujeme!

V úterý nás navštívil viceguvernér České národní banky pan Vladimír Tomšík https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/bankovni_rada/clenove_bankovni_rady/tomsik.html a kromě jiného představil studentům IB Economics ze septimy a oktávy, jak se ČNB stará o cenovou a finanční stabilitu, hovořili jsme též o výhodách a spíše nevýhodách případného přijetí Eura. Setkání bylo nesmírně zajímavé, pro studenty jistě obohacující a my si návštěvy p. Tomšíka velmi ceníme. Byl i čas projít školu a náš areál, pan viceguvernér zanechal vzkaz a slova uznání pro naše studenty, jejich rodiče, též pro kolegy i manžele zakladatele: „Mimořádně krásná škola, úžasný projekt, skvělé prostředí pro studenty.“ Tak děkujeme a tímto předáváme!

Připomínám, že příští pondělí se koná Science Fair https://sites.google.com/view/open-gate-science-fair/home, tak se přijďte podívat.

Sexty tento týden absolvovaly třídenní projekt ZSV – Sociologie, zavítaly do Rádia Free Europe v rámci angličtiny. Paní Halfarová z Nadace The Kellner Family Foundation jim též ve středu představila možnosti získání stipendia pro budoucí studium na univerzitě https://www.kellnerfoundation.cz/univerzity/.

Dnes se mj. v OG koná konference IB English B pro pedagogy z IB škol v České republice.

TEDexem jsme začali, s ním dnes také skončíme. Co nás udržuje v životě šťastné a zdravé? Pokud si myslíte, že je to sláva a peníze, nejste sami - ale podle psychiatra Roberta Waldingera se mýlíte. Díky 75leté studii o vývoji dospělých má Waldinger validní údaje o skutečném štěstí a spokojenosti. Poslechněte si tedy tři důležité poznatky, získané ze studie, a některé praktické starodávné moudrosti o tom, jak budovat naplňující, dlouhý život. Opět připomínám, že si můžete vybrat titulky z 38 jazyků vč. češtiny.

https://www.ted.com/talks/robert_waldinger_what_makes_a_good_life_lessons_from_the_longest_study_on_happiness

Přeji příjemný, byť asi mrazivý víkend a budu se těšit na psaní příští pátek.

Za všechny, kteří poctivě a neúnavně v OG pracují, Vás zdraví

Petr Chára