Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je za námi první dekáda listopadu a s ní přichází jubilejní desáté páteční shrnutí. Typicky podzimní počasí pokračuje, většinou zataženo, mrholení, občas déšť či mlha. Naštěstí nás již nepotkala žádná vichřice a s ní spojené výpadky energie.

Pondělní ranní assembly mladších studentů tentokrát bylo připravené kompletně z domácích zdrojů, studenti a učitelé pod vedením kolegyně Trnkové hovořili o znalosti jazyků, bilingvismu a polyglotech. Drtivá většina komunity OG je prakticky nejméně dvojjazyčná díky studiu, ale je tu i řada těch, kteří již byli k bilingvismu předurčeni díky rodičům či změně bydliště. Mezi nejčastější kombinace patří anglicko-české či rusko-české prostředí. Najdou se zde ovšem i další v kombinaci se španělštinou, němčinou, srbštinou, ukrajinštinou atd. Mnozí ze studentů a kolegů též natočili zajímavé video, které jsme společně na assembly zhlédli, někteří vystoupili přímo naživo. Kombinace zajímavostí, scének, příhod a závěrečné pohádky byla opravdu nesmírně zajímavá a osvěžující. Díky moc všem!

Celý týden byl ve znamení mnoha akcí a soutěží. V pondělí se konal tradiční kurz první pomoci, který organizujeme pro studenty kvart. V úterý byl den pro matematiky, probíhala mezinárodní soutěž Math Challenge, kde jsme již řadu let pravidelnými a úspěšnými účastníky. Pro změnu ve středu se konala další soutěž, kterou pořádá Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy ve spolupráci s Fakultou informatiky Masarykovy Univerzity s krásný názvem MASO (MAtematická SOutěž), a aby toho nebylo málo, tak ještě chemická olympiáda. Nejen soutěžemi byl však živ student OG, další skupinka studentů zavítala do premonstrátské latinské knihovny ve Strahovském klášteře.

Včera se po celý den konal ve sportovní hale naší školy ČEPS Cup, florbalový turnaj. Zároveň také probíhalo semifinále akce PORTA APERTA, řečnické soutěže v umění komunikace. Odpoledne se setkali na pravidelném editorském zasedání pro změnu "psavci", konala se schůzka redakčního týmu časopisu OG Chronicle. Mimochodem zástupci redakce společně s kolegyní Pospíšil odjeli dnes ráno do Brna, kde se koná každoroční vyhlášení studentského časopisu roku, kde již pravidelně sbíráme řadu ocenění včetně těch nejvyšších.

Myslím, že je každému zřejmé, že na OG není čas se nudit a něčemu se nevěnovat. Mimořádně pestrý týden završí dnes odpoledne čtvrtletní pedagogická rada, která se díky vzrůstajícímu počtu učitelů gymnázia poprvé stěhuje ze zasedací místnosti do divadla školy. Zhodnotíme mj. dosavadní výsledky studentů a budeme se pochopitelně věnovat tématům, která stále zkvalitňují výuku a vzájemnou spolupráci.

A již za 13 dní jsou tu třídní schůzky a Den otevřených dveří, těšíme se na Vás. http://bit.ly/DenOtevrenychDveri_2017

Příští týden mj. zavítáme na assembly do Indie a v pátečním (čtvrtečním) pozdravu připojím pár informací ze skotského Edinburghu, kde se koná pravidelné CIS Forum, největší celosvětové setkání zástupců univerzit a středních škol, na téma výběru studia a procesů přijímacího řízení.

Do té doby se mějte fajn, za OG Vás zdraví

Petr Chára