Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

končí první listopadový týden, čas se nám vrátil o hodinu zpět, brzy se nám stmívá, podzim pokračuje. Počasí a povětrností podmínky si s námi pohrály hlavně o víkendu, někteří studenti strávili v nedělních vlacích až deset hodin, mezi půl milionem postižených domácností bez proudu byl i náš areál. V neděli a v pondělí jsme si tedy vyráběli elektřinu z náhradních zdrojů, museli jsme rozchodit všechny zasažené sítě a servery, rozhodně jsme se nenudili. Náplň pracovního týdne to ale nijak nenarušilo, mohu Vám tedy o některých akcích nyní v poklidu a v teple poreferovat.

Pondělní ranní assembly starších studentů jsme věnovali problematice ovulárních nádorů, do školy zavítala toto téma představit paní docentka Rychterová z 3. lékařské fakulty. Pokračujeme tak v rozšířené nabídce témat a hostů v novém a delším formátu ranních setkání.

V úterý vyrazila kvarta B na workshop do Říčan, ve středu pro změnu sekundáni na výstavu do Prahy. Kvintáni měli jiné starosti, ve středu a ve čtvrtek měli ústní obhajoby z politologie v rámci projektu společenských věd.

Z hlediska výjimečnosti a pestrosti byl nejzajímavěji včerejšek. Oslava Halloweenu (či tradičních Dušiček) započala již ráno, kdy řada studentů a kolegů dorazila na výuku v kreativních maskách a kostýmech. Hlavní program byl odpoledne na kolejích, nechybělo klasické dlabání dýní a vše večer vyvrcholilo strašidelnou diskotékou v divadle. Na webu i FB naleznete obrazovou dokumentaci nebo též speciální včerejší jídelníček, tak se nelekněte.

Včera se též konalo další z mnoha setkání na téma vysokoškolského studia v zahraničí, tentokrát v USA, speciálně v Bostonu, v Chicagu, Washingtonu, na Floridě, Jižní Karolíně a Louisianě.

Opět ve čtvrtek se také, jako již tradičně na začátku listopadu psaly speciální testy, které jsou vyžadovány při zájmu o studium na Oxfordu, Cambridge a některých medicínských a veterinárních oborech ve Velké Británii.

Ani dnes se nenudíme, probíhá krajské kolo logické olympiády, jejímž jsou OPEN GATE a Nadace The Kellner Family Foundation generálními partnery. Celkem k nám dnes zavítá na 180 účastníků ve třech kategoriích, pro ně a jejich doprovod jsme také připravili program vč. prohlídky našeho krásného areálu.

Také k tomuto tématu hovořila dnes ráno v ČT ve Studiu 6 kolegyně, paní ředitelka Kateřina Kožnarová, pokud jste v 6:50 nezaregistrovali, určitě bude na FB odkaz na příspěvek.

Dnešní doporučení na víkendový vzdělávací příspěvek je z úst sira Kena Robinsona. https://www.ted.com/talks/ken_robinson_how_to_escape_education_s_death_valley

Upozorňuji též na možnost zobrazit si transcript (přepis) jeho řeči, konkrétně ve 43 jazycích vč. češtiny! Polygloti se tedy mohou vyřádit. Na toto téma se mimochodem koná nadcházející assembly mladších gymnazistů.

Závěrem opět připomínám, že za necelé tři týdny se koná na OG Den otevřených dveří. http://bit.ly/DenOtevrenychDveri_2017

Přeji vám za všechny kolegy příjemný a klidný listopadový víkend.

Petr Chára