Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

v polovině října, po šesti týdnech je tady další pátek a s ním pravidelné informace. Počasí se každým dnem zlepšuje a pod dnešní ranní slunnou oblohou očekáváme příchod "tereziánského" babího léta.

Pondělní ranní assembly tentokráte připravili pro studenty nižšího gymnázia studenti sexty a pohovořili o svých zážitcích a zkušenostech z jarních expedic Duke of Edinburgh Award.

Hlavní událostí tohoto týdne byl již minule avizovaný 3. ročník Da Vinci Challenge, celoškolního, venkovního, přírodovědného projektu. Jelikož na našem webu naleznete úžasný článek od kolegyně Ľubici Knížkové, zde jen stručně. (http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14957/3.-rocnik-da-vinci-challenge)

Tým kolegů ze Science Dep. (přírodovědná sekce) připravil s podporou dalších učitelů dvacet stanovišť v přírodě, převážně v lese. Dvacet skupin studentů nižšího gymnázia napříč ročníky plnilo zajímavé (vědomostní, technické, logické) úkoly, které jim zadávali studenti vyššího gymnázia. Všichni byli zapojeni, odpoledne proběhly bonusové úkoly v areálu, vyhlášení výsledků, vše v dobré atmosféře a v naprostém pořádku. Děkujeme všem, hlavně pochopitelně skvělým organizátorům. Tak zase někdy příště.

V pondělí a v úterý probíhaly pohovory se studenty maturitního ročníku nad jejich finálním výběrem zkoušek pro mezinárodní maturitu IB. Společně s paní ředitelkou Kateřinou Kožnarovou a IB koordinátorem panem Rupertem Marksem jsme se studenty strávili příjemné okamžiky, pohovořili o jejich výběru předmětů, univerzit pro další studium, budoucích plánech a popřáli jim výdrž a vyjádřili naši plnou podporu do dalšího náročného studia. Je už tedy rozhodnuto, kdo bude dělat kompletní IB maturitu ze všech šesti předmětů a kdo IB certifikáty k maturitě české. Pro nováčky nebo pro ty z Vás, kteří si chtějí připomenout, jak to s ukončováním studia na OG funguje, doporučuji dřívější článek z května 2015 (http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14104/patecni-zpravy-z-open-gate).

Nejen školou a projekty živ je mladý člověk, proto jsme ve středu večer vyrazili do pražského divadla ABC a včera do Francouzského institutu. Samozřejmě nechodíme jen za zábavou, tradičně též pomáháme v rámci dobrovolné komunitní činnosti, tento týden opět v Olivovně, ve školce a na základní škole v Mukařově a Mnichovicích.

Připomínám, že se zase o týden přiblížil Den otevřených dveří. Doporučte!

http://bit.ly/DenOtevrenychDveri_2017

Příští týden, pravděpodobně ve středu se můžete těšit na další novinku toho školního roku. První "číslo" newsletteru (zpravodaje) ředitelky školy, paní kolegyně Kožnarové. Celkem jich plánujeme během roku cca 5 (každý druhý měsíc) a budou se zabývat důležitými tématy rozvoje a života školy.

Včera se konala v Praze konference Aktivní třída 2017. Z řady řečníků jsem pro Vás vybral jednak pana Johna Collicka, ředitele sekce pro Mezinárodní vzdělávací strategie ve východní Evropě a střední Asii, který se mj. zabývá vlivem ICT na vzdělávání a na rozvoj efektivních metod pro akademické a odborné potřeby společnosti 21. století. To je samozřejmě důležité téma i pro naše moderní strategie v OG. Pokud máte zájem, můžete se na jeho některé zajímavé přednášky podívat zde.

http://videolectures.net/edid2014_collick_playing_games/

Dnes ale zakončíme doporučením dalšího včerejšího řečníka, neurologa z Yale Univesity, pana doktora Martina Stránského, který se věnuje neurofyziologické funkci mozku, především v oblasti paměti a vědomí a zkoumá vlivy technologií na lidský mozek. Tedy o víkendu raději méně obrazovky a více pobytu na čerstvém vzduchu. Má být nádherné počasí, zkuste třeba nechat chytrý telefon doma, vezměte do ruky úžasné mapy Klubu českých turistů a při procházce si připomeňte, že v nich ještě umíte číst a nezabloudit.

Hezkou procházku nebo výlet Vám za OG přeje

Petr Chára