Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je za námi první čtvrtina druhé pětiny prvního pololetí, či chcete-li, končí první říjnový pracovní týden. Po "babím" létu v závěru minulého týdne plně dorazil sychravý a větrný podzim, po areálu poletuje zbarvené listí, vítr se opírá do západních stěn.

Na pondělní ranní assembly starších studentů dorazil další host, tentokrát česká spisovatelka, scénáristka a publicistka paní Tereza Boučková. Hovořila o realitě života v disentu, o svém rodinném životě a samozřejmě o některých svých knihách, Indiánském běhu a zejména o Roku kohouta. Povídání to bylo rozhodně zajímavé, byť vzhledem k příběhu poněkud drsnější, ale taková je realita knihy. Každopádně se závěrečným doporučením pro studenty, že mají ve svobodné společnosti osud ve svých rukou, nelze než souhlasit. Důkazem toho, že toto assembly zanechalo stopu, byly ještě dlouho poté diskuze mezi studenty a pedagogy ve třídách, na chodbách i na obědě.

V úterý přišel den, který lze také nazvat dnem volebním. Hned ráno se v divadle konaly závěrečné proslovy kandidátů na prezidenta/ku studentské rady gymnázia OPEN GATE. Tím vyvrcholila kampaň a mohlo se začít volit. Shodou okolností probíhala zároveň celorepubliková akce Studentské parlamentní volby, určená studentům středních škol starším 15 let. O rozdílném přístupu některých studentů k těmto souběžným akcím vypovídá nejen volební účast, ale též slova jednoho studenta, že si z nabízených stran do parlamentu nevybral, když chybí Nezávislá erotická iniciativa. Více na našem webu.

To volby do studentské rady OG se velmi prožívaly. Byly emotivní, napínavé a hlavně letošní výsledek voleb byl nejtěsnějším v historii hlasování. Hlasy se večer několikrát přepočítávaly, kontrolovaly, aby se opravdu potvrdilo, že Thea Kratochvílová ze septimy porazila Viktora Říhu z kvinty o jeden jediný hlas a oba pak Honzu Kačenku ze sexty v poměru 235:234:170 (na vysvětlenou k volebnímu systému: studenti hlasují pro dva ze tří kandidátů a jednomu udělují preferenční hlas). Pro úplnost dodejme jména vice-prezidentů (po vzoru US prezidentských voleb), kteří kandidují společně s prezidenty. S Theou tedy vyhrál těsně Matěj Rendla ze sexty nad Jasmínou Švarcrovou z kvinty a Filipem Prokešem ze sexty. Všem kandidátům, jejich voličům děkujeme a především gratulujeme vítězům!

A když už jsme u té politiky, na našem webu též naleznete reflexi k právě skončenému projektu politologie pro naše kvintány. To kvartáni pro změnu vyrazili ve středu na exkurzi do České televize. Tento týden také začíná 13. sezóna florbalové ligy OPEN GATE, nejstarší dlouhodobé sportovní soutěže. Detaily o soutěži a první reportáž opět naleznete na webu.

Ve středu pro změnu v prostorách naší ZŠ proběhl další ročník OG Food Festu. Skvělá a úspěšná akce, hojná účast a počasí nám přálo. Zdravá výživa, veselá a kreativní mysl!

Od včerejška probíhá v Praze (Žofín a Anglo American University) mezinárodní konference Education for a Changing World - Best Practice & Reforms za účasti řečníků nejen z ČR, ale též Francie, Finska, Lichtenštejnska, Litvy, Slovenska atd., zabývající se moderními trendy ve vzdělávání. I tam má samozřejmě OG svého vyslance. Další naši kolegové téměř každý týden absolvují řadu seminářů a workshopů v ČR i v zahraničí, tento týden například až v daleké Dubaji.

Pokud se o nás chcete dočíst také z jiných zdrojů, sežeňte si čerstvé vydání časopisu Forbes, kde najdete článek nejen o OG, ale též o nadaci KFF. Rozhodně doporučuji!

A pokud se k nám chtějí "naživo" podívat Vaši známí či školu chcete doporučit ke studiu, nezapomeňte, že za chvíli se naskytne velká příležitost - Den otevřených dveří. Více o události na našem FB - http://bit.ly/DenOtevrenychDveri_2017

A aby toho nebylo pro tentokrát málo, ještě připomínám další, mnohem bližší akci. Proběhne již příští středu 11. 10. - Da Vinci Challenge. Celoškolní, celodenní, venkovní, přírodovědně zaměřený projekt. Studenti vyšších ročníků jsou aktivními spoluorganizátory, primáni až kvintáni aktivními účastníky. Jistě ještě pošleme na začátku týdne připomínku. Nyní ještě důležité upozornění. Ti studenti, kteří ještě nedodali vyplněná potvrzení a pokyny pro mimoškolní akce, budou muset setrvat v učebně ve speciálním matematickém několikahodinovém maratonu. Doporučuji raději PŘINÉST!!!

Dnes večer se po celé republice otevírají vysoké školy, výzkumná pracoviště, technologická centra v rámci akce Noc vědců, takže jestli nemáte jiný důležitý program, rozhodně doporučuji.

Jestli jste dnes dočetli až sem, tak vězte, že společná akce z konce minulého týdne - OG Off Site v jihočeské Třeboni pro všechny pedagogy (ZŠ, G i koleje) proběhla za nádherného počasí veleúspěšně, což vyplývá nejen ze závěrečného dotazníku.

Jsme skvělý tým a jsme tu pro naše studenty!

A já Vám hrdě za tento super tým přeji fajn víkend a zase za týden.

Petr Chára