Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

přes nezvykle chladné a sychravé září (babí léto stále v nedohlednu) úspěšně pokračujeme v započatém školním roku a dokončujeme jeho třetí týdenní etapu.

Tu jsme pochopitelně zahájili pondělním assembly, tentokrát pro vyšší gymnázium. Bylo ryze domácí, studentská rada zhodnotila svoji loňskou bohatou činnost a představila plán pro blížící se volby (naše školní). Zbyl nám i čas na připomenutí loňských bronzových expedic v rámci Duke of Edinburgh Award, stříbrné a zlatou si necháme zase na příště.

Od pondělka jsou u nás studenti z Bad Hersfeldu v rámci tradiční česko-německé studentské výměny. Obecně návštěv bylo tento týden několik, jak bývá v OG zvykem. I my jsme vyrazili na návštěvy, mj. pomáhat do Olivovy dětské léčebny v Říčanech, do mateřské školky v Kolovratech, na výstavu Kryštofa Kintery do galerie v pražském Rudolfinu. Naši studenti také “rozsvítili” centrum Říčan, kde od štědrých a dobrosrdečných lidí vybírali příspěvky v rámci projektu Světluška. Studentům kvinty začal čtyřdenní projekt společenských věd, v jehož rámci zajedou i do prezidentské kanceláře a poslanecké sněmovny.

Září je též měsíc obvyklého začátku vysokoškolského studia, pojďme se tedy dnes společně podívat, kam „vítr zavál“ naše loňské (letošní) maturanty. Oborově i místopisně je to opět velmi pestré, jak bývá u našich studentů každoročně zvykem.

Tři se nakonec vydali daleko za moře do USA (Yale v Connectitutu, Drew University v New Jersey a Mills College v Kalifornii), šest „pouze“ za kanál do Velké Británie (Cambridge, LSE – Londýn, St. Andrews, Edinburgh, 2x Aberdeen), jednotlivkyně samostatně zakotvily v Holandsku (Groningen), Švýcarsku (Les Roches) a na Novém Zélandu (rok studijního volna). Dalších šest zůstalo ve vodách domácích, všichni v Praze (Anglo American University, CEVRO Institut, 2x ČVUT a 2x MatFyz UK). Co se týče oborů, rozptyl nemůže být pestřejší a opět dokazuje, že OG je škola, která opravdu a doslova pomáhá plnit individuální sny v jakémkoli oboru lidské činnosti a vědění. Umění, ekonomika, práva, stavebnictví, elektronika, robotika, hotelnictví, literatura, životní prostředí, politika, historie – prostě vše, co si jen dokážete představit. Tak tedy, milí absolventi 2017, nechť se Vám daří a přijeďte se zase někdy podívat „domů“.

Pokud byste se chtěli podívat, jak se zde vlastně letos máme, zavítejte na náš FB https://www.facebook.com/opengateschool/, kde je přes 60 nových fotek od fotografa Karla Cudlína.

Příští týden nás čeká zkrácená verze, škola končí již ve středu obědem, studenti pak vyrazí na krátké podzimní volno a my, pedagogové, společně vyrazíme do Třeboně na pracovně relaxační pobyt.

Ve středu tedy očekávejte stručný telegrafický pozdrav a obsáhleji zase až za 14 dní.

Přeji příjemný víkend a mějte se…

Za OG Vás zdraví Petr Chára.