Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

druhý májový týden vrcholí, třicátý čtvrtý letošní týdenní pozdrav a s ním konečně trochu tepleji, ve stínu téměř 20 stupňů a v očekávání teplý, byť někde možná deštivý víkend.

Ve středu byla oficiálně představena nová ředitelka OG, kolegyně Kateřina Kožnarová, která převezme funkci k 1. 7. 2017. O tomto faktu jste již byli Vy i veřejnost samozřejmě informováni v samostatném emailu i na webových stránkách školy. V následujících týdnech a měsících bude ještě dost příležitostí věnovat se podrobněji představení p. Kožnarové a budoucích plánů a novinek pro nadcházející období.

Já bych si však dnes dovolil s předstihem poděkovat končícímu řediteli Peterovi Nitschemu. Za všechno, za OG, za studenty, za kolegy i osobně přímo za sebe. Proč již dnes, když bude přeci ještě ředitelem do konce června? Inu, protože s blížícím se datem odchodu by mě jistě požádal, abych o něm rozhodně nic nepsal, formálně či neformálně, abych se s ním za Vás či za sebe velkými slovy neloučil, neděkoval. Dnes to určitě nečeká, proto si to mohu svobodně dovolit. A poděkování je na místě a patří ke každé slušné společnosti, k OG dvojnásob.

Nejdříve si pojďme lehce připomenout jeho nesmazatelnou stopu v OG. Zvláštní, čím je člověk starší, pamatuje si a vybavuje snadněji okamžiky již staršího data. Vidím to jako dnes, když Peter na jaře 2006 (během prvního školního roku) poprvé přišel do školy, tehdy jako zájemce o práci na vstupní, seznamovací rozhovor. Vy, kdo se s ním znáte, ihned pochopíte. Přišla prostě velká autorita, a když ještě navíc svým hlubokým hlasem začal mluvit o své vizi vzdělávání, bylo jasné, že do OG vstoupila mimořádná osobnost. Peter nastoupil v srpnu toho roku jako Head of English Department a já jsem měl to štěstí, že následující rok jsme spolu sdíleli kancelář, a tak jsem samozřejmě měl nejblíže k jeho odborným, profesním i lidským postojům a názorům. Vážený mentor, nejbližší kolega a navíc po čase též opravdový a jedinečný přítel. V červnu 2007 se stal ředitelem OPEN GATE a nebylo pochyb, že škola směřuje k výjimečné budoucnosti. Nemá smysl vypočítávat jednotlivé úspěchy, informujeme o nich pravidelně již léta, nejpodstatnější asi je, že v lednu roku 2009 se OG stalo prvním českým osmiletým gymnáziem, které získalo akreditaci International Baccalaureate k výuce Diploma Programme a skládání mezinárodní maturity. Jedno je jisté, bez Peterovy přirozené odvahy, mezinárodních kontaktů, letitých zkušeností a znalostí by k tomu nedošlo, rozhodně ne v tak rekordní době.

Výsledky našich studentů jsou samozřejmě postaveny na jejich vlastní motivaci, potenciálu a píli, na profesionální a s láskou odváděné práci našich pedagogů, na důvěře rodičů a na vizi a podpoře velkorysých zřizovatelů, ale celý tento organismus musí někdo vést a řídit. A Peterův styl, který je postaven na přímočarosti a čestnosti, lidské slušnosti a zdravém lidském rozumu, měl a má úspěch. Nezapomínejme, že Peter není jen ředitel, ale také výjimečný učitel. Nevím, kolik studentů mu za těch 43 let! praxe prošlo "rukama", znám jen ty desítky z nich za 11 let zde na OG, ale i ti jistě potvrdí jeho mimořádné schopnosti, talent, charisma a specifický humor pro výuku krás anglického jazyka a literatury.

Každý je nahraditelný, já bych si rozhodně nepřál, aby tento text vyzněl jakkoli smutně, jen možná teď budu trošku sentimentální (to přeci k odchodům patří, ne?). Každý vedoucí pracovník, každý ředitel, každý manažer je nahraditelný, ale jako člověk je Peter Nitsche prostě jen jeden. Jako byl jen jeden Shakespeare nebo Churchill (abych vytáhl jeho krajany), a aby to pro někoho nevyznělo moc velikášsky, jako byl třeba John Wayne anebo je Clint Eastwood (za americké vzdálené bratrance). Zkrátka a dobře tak to prostě je.

Když mě v srpnu loňského roku seznámil se svým plánem odchodu, nepřemlouval jsem ho. Peter sám dobře ví, kdy je vhodný okamžik pro tu či onu akci. Léta práce s ním a jeho dřívější rozhodnutí to jen potvrzují. Teď přišel ten pravý čas, pro něj i pro nás. Do konce jeho práce zde v OG zbývá prakticky již jen šest týdnů a to je možná vhodný čas k poděkování. Osobnímu, zprostředkovanému, na blízko, na dálku, podle toho, kam Vás vítr zavál a jak je Vám libo. Peter odchází plný sil a zdraví, určitě zůstaneme v kontaktu, jen není jasné, jestli nám bude dále pomáhat radou jako uznávaný expert mezinárodního vzdělávacího think-tanku či jako majitel vinice z jižních Čech. Jak ho znám, bude to buď obojí, anebo úplně něco jiného. Jedno je jisté, rozhodně nebude doma v papučích sledovat telenovely.

30. 6. 2017 Peter z rychlíku OPEN GATE vystoupí, ten se však bude řítit dále, s novým strojvůdcem, se stejnou silou a chutí, se stejnými cíli a ambicemi. Celá tahle mašina, její průvodčí i cestující a nový řidič mají jen ty nejlepší předpoklady pokračovat v započaté cestě a kdoví… Možná, že pojede ještě dále, rychleji, moderněji, ale o tom zase někdy příště…

A nyní ještě stručně k ostatnímu dění.

Týden byl díky pondělnímu státnímu svátku opět zkrácený, ovšem i tento den naši studenti psali IB zkoušky. V průběhu celého týdne to byly zkoušky z ESS, Math, History, češtiny, němčiny, Chemistry a dnes odpoledne přijde ještě Psychology.

V úterý byla tercie v Muzeu Karlova mostu v Praze, kvarty ve středu a ve čtvrtek absolvovaly celoplošné testování z matematiky, českého jazyka a společenských věd, v těchto dnech se také v odpoledních a večerních časech konal OG Filmový festival, dnes vyráží do přírody tři DoE expedice, zítra se vrátí sextáni z Německa, akce střídá akci.

Na závěr ještě ke dvěma celonárodním úspěchům, potvrzujícím mimořádný a různorodý talent našich studentů. Sofie Popová vyhrála ve hře na klavír a Vašek Trpišovský v matematické soutěži Pangea.

Zase za týden se na Vás těší a za OG zdraví

Petr Chára