Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

teplé počasí minulého týdne vystřídaly aprílové proměny, déšť, větrno, občas slunce. A právě okamžik jeho první vyloupnutí je dnes prvním hlavní tématem. Tento týden se konal třetí ročník charitativního společného běhu RUN and HELP, který pořádá OG společně s Kontem Bariéry.

Opět se nám povedl takový malý zázrak. Po dvou zamračených deštivých dnech bylo ještě ráno ve středu obdobně. Poslední kapky spadly z nebe kolem deváté a v 10.47 poprvé po třech dnech se mezi mraky objevil slunečný kotouč. Zatím nesmělý, ale každou minutu odvážnější. V 11.00 již bylo jasné, že ani tentokrát nezmokneme, zatažená obloha se začínala protrhávat a při startu už svítilo sluníčko.

Ptáte se, jak to máme zařízené? Inu, buď máme prostě vždycky štěstí, které zkrátka přeje odvážným a nebojácným, nebo má pravdu moje maminka, která po celý můj život tvrdí, že mám na hezké počasí vždy štěstí (tábory, dovolené, výlety apod.). A pak je tu třetí možnost, kdy nemusíte mít zrovna vystudovanou klimatologii (ačkoliv jsem vysokoškolský kurz v rámci svého studia vlastně také absolvoval), abyste dnes s pomocí podrobných předpovědních map, záběrů z radarů dokázali s jistou mírou pravděpodobnosti odhadnout předpověď teplot, oblačnosti a srážek. Ať je to tedy, jak chce, každopádně to opět vyšlo.

I letos jsme zahájili novinkou. Studentská rada přišla s návrhem, že letos vytvoříme z našich těl logo Run and Help jako pozdrav všem spoluběžcům po celé ČR a také budoucím obdarovaným z charitativního výnosu. Záběry z dronu se momentálně zpracovávají, určitě bude opět skvělé video. Zatím si můžete dát malou ochutnávku atmosféry na našich webových stránkách a facebooku:

https://www.facebook.com/opengateschool/

http://www.opengate.cz/cs/fotogalerie/14815/run-and-help-2017

Pro běžce bylo připraveno kilometrové kolečko v areálu školy, které se dalo absolvovat i vícekrát, a dále trasy v babických hvozdech v délce 3, 4.4, 6 a 8.5 km. Zhruba polovina běžců vyrazila do lesů, druhá kroužila ve škole. Letos se bohužel nemohli zúčastnit všichni studenti, neb zároveň probíhal Swimming Cup vyššího gymnázia, dějepisná olympiáda atd. Termínová kolize byla dopředu známa, bohužel je duben akcemi nabitý a přednost dostala příznivá předpověď. A dobře jsme učinili, představte si, kdyby se účastnili všichni dnes v tom marastu.

Dalo se očekávat, že již nebudeme pokračovat v překonávání rekordů, všem bylo také připomenuto, že to není účelem ani smyslem naší akce. Opravdu jde jen o příjemné provětrání se společně na čerstvém vzduchu, o trochu pohybu a pomoc dobré věci. A to se tedy opět naplnilo. Celkových 1327 km je krásným bonusem navíc. Charitativní příspěvky se ještě vybírají, po víkendu to vše sečteme. Pokud máte zájem přispět i vy, pošlete po dětech nebo pošlete přímo na Konto Bariéry či pošlete DMS (a dejte nám vědět).

http://www.kontobariery.cz/Projekty/Run-and-Help.aspx

RUN and HELP 2017 je tedy v OPEN GATE za námi, ale akce dále probíhají na dalších školách, firmách, úřadech a v obcích po celé republice, třeba jsme i tu Vaši nyní motivovali k účasti, máte na to celý duben a případně květen. Podpořte s námi dobrou věc a užijte si to. Jako my!

Ve škole se toho samozřejmě dělo tradičně mnoho. Konala se pochopitelně obě assembly, v jejich úvodu se studentům představila paní Petra Dobešová, nová jednatelka společnosti OPEN GATE, která gymnázium a základní školu provozuje. Paní Dobešová se postupně seznamuje s atmosférou školy, výchovnými a vzdělávacími aspekty a specifičnostmi OG a jejím celkovým provozem. V pondělí se nám poté kolega Kašpar vyznal ze své vášně ke včelařství, dozvěděli jsme se též mnoho ze života včel a o jejich užitečnosti, ve čtvrtek kolegyně Adamová rozdávala štěstí a rady proti stresu. Nemůžu si odpustit jednu předat i vám všem, v původním znění (nebudu překládatJ).

Handle every stressful situation like a Dog: If you can’t eat it or play with it, then pee on it and walk away.

Trocha nadhledu je v životě vždy potřeba. Jak jsem již zmiňoval, konaly se též další sportovní, zábavné i akademické akce, ale o těch zase až příští týden, který bude kratší, předvelikonoční.

Do té doby se mějte fajn.

Petr Chára