Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

astronomicky nám již začalo jaro, byť to reálně k venkovnímu pobytu úplně neláká, zataženo, šedivo, občas déšť. V našich myslích je však slunečno a užili jsme si další týden plný akcí a zážitků.

V pondělí nás studenti pod vedením kolegyně Macury obšťastnili příběhem o Golemovi, ve čtvrtek kolegyně Pospíšil rozjasnila zatavené mozky našich starších studentů (hlavně oktavánů, které čekají náročné zkoušky) hrou "Chcete být milionářem". Děkujeme všem a gratulujeme týmu pana Nitscheho k výhře :.

Ještě předtím v neděli ráno odjely kvinty na lyžařský výcvik do Alp, dnes večer vyrážejí po lyžovačce zase zpět do Čech. Krátkou zprávičku o jejich pobytu si můžete přečíst zde.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14797/jaro-v-alpach

Příznivci umění a našich šikovných oktavánek zavítali v pondělí na jejich vernisáž. I o té si samozřejmě můžete přečíst na našich stránkách.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14799/vernisaz-ib-visual-arts

Z dění mimo školu určitě stojí za zmínku krásný úspěch Sofie Popové ze sekundy, která v krajské soutěži ZUŠ zvítězila ve hře na klavír a postoupila do celorepublikového finále. Šikulka, gratulujeme!

Ve čtvrtek k nám zavítal absolvent OG 2013 Pavel Samčenko, který momentálně studuje exkluzivní magisterský obor PPE (Philosophy, Politics a Economics) na Cevro Institutu, pražské vysoké škole. Poreferoval nejen o svém studiu na této škole, ale též o zkušenostech ze studia na University of Buckingham, o své plánové cestě na studia do Číny a také nás obohatil o některá specifická odborná témata z ekonomie. Setkání to bylo velmi podnětné, inspirativní a zajímavé, Pavle, díky moc za návštěvu a ať se dále daří!

Když už jsme u absolventů, doporučuji opět po čase zavítat na stránky Kellner Family Foundation, kde je celá řada čerstvých příspěvků od stipendistů, hlavně našich absolventů.

http://www.kellnerfoundation.cz/univerzity/

Mikuláš (absolvent 2016) ve svém březnovém příspěvku zmiňuje nezbytnost pohybu, já tedy opět připomínám blížící se akci Run and Help, jejímž zakladatelem je naše škola. Letošním hlavním obdarovaným bude Boženka a stejně jako v minulých letech určitě mnoho dalších, vše bude naprosto transparentně vyhodnoceno na stránkách Konta bariéry.

Boženka Hradílková - příběh, Run and Help 2017

V třetím ročníku Run and Help budeme pomáhat čtyřleté Božence, která trpí spinální svalovou atrofií prvního typu.

Když se Boženka narodila, vypadalo to, že je vše v pořádku. Teprve v jedenácti měsících jejího života rodiče zjistili, že Boženka má vážné vrozené onemocnění. Dochází při něm k postupnému ubývání svalstva, a v důsledku toho úbytku motorických schopností.

Pro Boženku je nebezpečné jakékoliv jiné onemocnění, jelikož nemá dostatek sil na jeho překonání. Součástí jejího každodenního boje jsou přístroje jako kašlací asistent a různé jiné pomůcky, které Božence pomáhají sedět a pohybovat se. Ceny pomůcek jsou většinou příliš vysoké, pojišťovna na ně často nepřispívá vůbec nebo pouze částečně. Na většinu z nich jí tak přispěli štědří dárci!

Z výtěžku společné sbírky přispějeme Božence na závěsný stropní systém. Boženka rychle roste a systém bude dlouho pomáhat s jejím zvedáním, koupáním i rehabilitací.

Proběhla také další kola nejrůznějších olympiád, příští týden se konají další. Všem účastníkům držíme pěsti.

Příští týden se také koná další mimořádná událost, muzikál Jasmine a Juniper studentů OG pod vedením kolegyně Adamové bude mít dvě představení v pražském divadle pro širokou veřejnost, hlavně žáky dalších škol.

http://www.divadlou22.cz/index.php/program

Ještě předtím budeme mít pro změnu zajímavou návštěvu my, do OG zavítají reprezentační družstva mladách ragbistek na soustředění v rámci spolupráce s naším týmem Babice Bulldocks.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14798/ragbistky-babicke-divci-akademie-7s-si-zatrenuji-s-narodnim-tymem-cr

Jak sami vidíte, stále se něco děje a to vybírám pouze střípky z našeho života. Samozřejmě proběhly stovky výukových hodin, projektů, akcí, prezentací, setkání, porad a za tím vším stojí tým neúnavně pracujících lidí, pro něž to není jen práce, ale i život.

Možná to zní jako klišé, ale věřte, že pracovat v OG bez srdce prostě a jednoduše nelze. Jistě se alespoň v duchu a zprostředkovaně rádi připojíte, když všem kolegům touto cestou moc a moc poděkuji a popřeji jim (a samozřejmě i Vám všem) krásný a zasloužený víkend.

Z Babic za všechny zdraví a za týden se zase ozve

Petr Chára