Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

zní to poněkud monotónně, ale i na Den dětí je zde stále slunečno a velmi teplo, kdo ví, co přijde, až tu opravdu bude kalendářní léto. Ale do toho ještě zbývají 3 týdny, pojďme se tedy podívat, co přinesl poslední květnový týden na OG.

Připomínám, že minulý pátek se loučili maturanti a o víkendu se pro změnu vrátili francouzštináři z Bretaně. Hned zkraje nás zase opustili sextáni, kteří pádlovali 4 dny na Vltavě a včera odpoledne se zase ve zdraví vrátili.

Pokračuje období příjezdů a odjezdů, odchodů a návratů, vítaní a loučení. Konala se Pythagoriáda, sportovní duatlon v Čelákovicích. Dnes odpoledne odjíždí další OG skupina do rumunského Banátu, o víkendu pro změnu dorazí na učitelskou výměnu kolegové z Indie.

Tématem tohoto týdne byl ovšem hlavně každoroční festival hudby, zpěvu, tance, scének a mluveného slova – Blue Van Festival!

Kdo jste včera dorazili, užili jste si slunce, tepla, občerstvení a hlavně bohatého čtyřhodinového programu. Není možné zde jmenovitě děkovat všem účinkujícím, organizátorům, studentům, kolegům a hostům, přesto bych si dovolil vyzdvihnout zejména Pavla Ch. a jeho tým. Ono to všechno připravit, sestavit, zajistit, odzkoušet a pak vše potom, co všichni odjedou, rozebrat, odklidit, srovnat, odnést, odvézt a finálně uklidit, je ohromný kus práce, kterou my „hosté a návštěvníci“ většinou nevidíme, nevnímáme. Včera večer festival skončil a dnes (vlastně již 2 h po skončení) bychom nepoznali, že se tu konala akce pro stovky lidí. Takže velké díky všem, co pomohli a přiložili ruku k dílu. A samozřejmě všem účinkujícím palce nahoru za námahu a představení! Ať žije BV 2019.

Na akce jako ples, předávání maturitních vysvědčení, vánoční revue, Blue Van a další samozřejmě jezdí nejen naši absolventi, ale také studenti, kteří z nejrůznějších důvodů OG dříve opustili. Včera ani minulý pátek tomu nebylo jinak.Jeden z nich nám poté poslal večer velmi zajímavý a emotivní dopis, který jsme zde všichni interně sdíleli, hluboce nás zasáhl a dojal a já bych si dovolil z něj přenést hlavní myšlenku.

Jen člověk se zkušeností z života uvnitř a mimo komunitu (rodina, škola, OG, zaměstnání) může reálně srovnávat a hodnotit. A stává se, že čím déle studujete, pracujete, žijete v podstatě velmi příjemném a milém prostředí, tím rychleji si zvykáte, některé nadstandardní věci berete jako samozřejmost, přestanete si jich vážit, cenit, začínáte být přehnaně kritičtí nebo nevyužíváte a neužíváte si možností a příležitostí.

A když se pak potkáte s jinou realitou, přijdete o možnost někde nebo s někým být, dojde Vám, oč všechno jste přišli, čeho jste si možná nevážili, ale to už může být pozdě. A to neplatí jen pro studium, zaměstnání, ale též pro vztahy s rodinou, blízkými, milovanými.

Naši milí čtenáři, tím samozřejmě nechci vůbec říci, že jen na OG je vše nej, každému sedí a vyhovuje něco jiného, přeneste si to sami na svá vlastní prostředí, na své vlastní zkušenosti, ale pro nás tady v Babicích mám jednoduchou radu. Využívejme nabízených možností, snažme se, aktivně se účastněme, třeba i vylepšujme a hlavně si to pilně a pracovitě užijme.

A přistupujme také ke studiu, práci, pomoci druhých, vztahům, celkově životu sice sebevědomě, ale také s pokorou.

Tak to by na víkendové zamyšlení asi stačilo, mějte se všichni fajn, děkujeme ještě jednou domácím i hostům za BV a za týden zas… A budou fotky, nezapomeňte.

Za OG zdraví

Petr Chára