Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je zde opět pátek a s ním srdečný pozdrav z Babic. Teplotně příjemný týden, užili jsme si sluníčka i větru, jaro je za dveřmi.

Na úvod se vraťme ve zkratce k pátečnímu večeru v Národním domě v Praze na Vinohradech. Konal se totiž devátý maturitní ples gymnázia OPEN GATE, tentokrát v duchu Moulin Rouge. Dámy v róbách, pánově v oblecích, krásná společenská atmosféra, projevy díků, předtančení studentů, představování, šerpování, přípitky, tance s učiteli, vychovateli a rodiči, překvapení od pedagogů, tombola, aukce, spousta tance. Skvělá zábava, absolventi, vše příjemné, milé a osvěžující. Prostě tradiční průběh našeho maturitního plesu. Děkujeme všem, kteří se na jeho letošní přípravě podíleli, byl to opět velký úspěch. Těšíme se příští rok na Oktávu 2018 a jubilejní desátý ročník!

http://www.opengate.cz/cs/fotogalerie/14769/maturitni-ples-2017

Minulý týden také školní tým divadelních improvizátorů L.I.K.E. vyrazil do Plzně a zúčastnil se "souboje" s místním týmem Improstor. Vezl si s sebou diváky z řad studentů. Bližší report a fotky z této povedené akce najdete na webu.

Nyní se již společně pojďme podívat na některé vybrané události končícího týdne. Pondělní ranní assembly věnoval kolegy Michalík osobní zpovědi, jak ho známky na gymnáziu motivovaly k dalšímu pilnému studiu, a poselství směrem ke studentům, jak s informacemi v podobě různého hodnocení naložit.

V úterý mj. přijel zástupce organizátorů Cyber Security Competition (celorepublikové středoškolské soutěže v kybernetické bezpečnosti), osobně předal cenu vítězi krajského kola Mikuláši Plešákovi ze septimy, poté následovala krátká zajímavá prezentace a diskuse.

Ve středu probíhal projekt sexty v druhých jazycích, dále matematická soutěž Pangea a např. OG Medical Society měla večer další ze svých akčních vědeckých setkání.

V souvislosti s tím je pochopitelně třeba zmínit jiný významný počin na poli publikování v OG, a to nové číslo časopisu OG Science. Děkujeme našim nadějným mladým talentům.

https://drive.google.com/file/d/0Bx2jNxEcbgkzbTJLTlN6bDVVMGs/view

Na čtvrtečním ranním assembly jsem studentům nabídl optimistickou budoucnost jako protiváhu katastrofických vizí, že nové technologie, automatizace a robotizace seberou lidem práci. Na mnoha případech z dávné i nedávné historie jsem dokumentoval, že se tyto vize nenaplňují, a ačkoliv některé lidské činnosti se omezují či zanikají, mnoho dalších zároveň vzniká a rozvíjí se.

Tento den se pro změnu kvartáni zúčastnili exkurze do Židovského muzea v Praze v rámci výuky holocaustu v anglickém jazyce.

Dnes je pátek, tradiční to den, kdy mívají pedagogové po odjezdu studentů čas se setkat a vzájemně obohatit v rámci workshopů svůj dalšího profesní rozvoj. Dnešním tématem je vnitřní motivace.

Buďte tedy i vy motivováni a spokojeni ve škole, v práci nebo vůbec v životě a užijte si slunečný, teplý a hezký víkend.

Za týden se těší

Petr Chára