Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

dva týdny jsou již zase minulostí a je tu další pravidelné zpravodajství z malé středočeské vesnice s největší koncentrací nadějných mladých, inteligentních a nadaných dětí a mladistvých.

Ráz počasí se od posledního dopisu výrazně změnil, mrazy jsou pryč, zásoby sněhu roztály, užili jsme si nadprůměrných teplot a v posledních dnech též téměř jarního deště a mimořádně silného větru. Jak již ale dobře víte, výkyvy počasí nám nebrání v pilné kontinuální práci.

Na úvod si ještě připomeňme předprázdninový program kvartánů v Terezíně, a pokud jste tak ještě neučinili, rozhodně doporučuji přečíst si příspěvek na našem webu.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14764/studenti-og-v-terezine

Důkazem toho, že vždy lze přijít s něčím novým, překvapivým bylo pondělní assembly mladších studentů, které pod vedením kolegyně Hladíkové předvedli studenti sekundy. Dokázali do prostor divadla přenést laboratoř a svoji prezentaci o solích doprovodit efekty plamenů různých barev dle typu jednotlivých solí. Nad různou barvou plamenů studenti v hledišti vzdychali úžasem a ukázky často doprovázel potlesk. Hořící kahany byly navíc snímány kamerou, tudíž velkoformátový obraz na plátně ještě umocňoval efekt. Poučné, působivé, zajímavé, moc děkujeme!

Druhé pololetí je po brzkých jarních prázdninách v plném proudu, při pohledu na Managebac je zřejmé, že se to tématy, prezentacemi, úkoly, testy, esejemi jen hemží, jedeme opět na plné obrátky. Přesto si najdeme vždy čas i na zpestření týdne, tento nebyl pochopitelně výjimkou. Ve středu se konal již jedenáctý florbalový turnaj O pohár ředitele OG za účasti sedmi týmů. Elektrizující atmosféra v naší sportovní hale, po celý den výborné sportovní výkony a staronový vítěz z Teplic. Náš tým byl nejmladší a v konkurenci urostlých hochů se neztratil. Více i s obrazovou dokumentací se dočtete pochopitelně v obsáhlejší reportáži.

http://www.opengate.cz/cs/aktuality/14765/pohar-reditele-og-zustava-v-teplicich

Ve středu odpoledne se konala porada nově vzniklého OG TEDx týmu pod vedením kolegyně Kožnarové, probírala se nejbližší aktivita, hlasovalo o tématech, takže se v blízké době můžete těšit na další projekt na OG.

Čtvrteční ranní assembly věnovali kolegové ze sekce cizích jazyků pod vedením kolegyně Trnkové příslovím a jejich podobám v různých jazycích. Interaktivní a zábavné, děkujeme!

Po předprázdninovém setkání s několika významnými americkými a kanadskými kolejními školami i tento týden pokračovalo navazování užitečných vztahů se vzdělávacími institucemi za oceánem. Na čtvrtečním dopoledním setkání v Americkém centru se detailněji probíraly možnosti budoucích potenciálních velkorysých stipendií na Norwich University z amerického Vermontu pro naše nadějné absolventy.

Také ve čtvrtek, tentokráte ovšem večer se konalo v Písecké bráně v Praze na Hradčanech setkání přátel Konta bariéry a zástupce Run and Help nemohl pochopitelně chybět. Paní ředitelka Božena Jirků opět připomněla mimořádnou aktivitu OPEN GATE, jejich studentů a všech zaměstnanců, kteří založili a pravidelně pořádají akci, která jen vloni přinesla přes jeden milion korun. Zástupkyně loňské nejúspěšnější školy z Mladé Boleslavi také obdržela čestné uznání. Oceněných zde byla celá řada a my jsme pyšní, že mezi ně od loňska patříme, a rozhodně se letos chystáme již na 3. ročník. Tak se k nám nezapomeňte připojit.

http://www.kontobariery.cz/Projekty/Run-and-Help/Jak-na-to.aspx

Blíží se konec února, uzávěrka přihlášek na střední školy tedy včetně našeho gymnázia. Letos se poprvé v porevoluční historii konají jednotné státní přijímací zkoušky z českého jazyka a matematiky, každý týden přicházejí nové instrukce k její logistice a průběhu, věříme, že budeme technicky připraveni. Dnes také proběhla kontrola techniky na DDT pracovišti, od příštího týdne se budou zpracovávat přihlášky. Důležitější je samozřejmě, aby hlavně byli připraveni uchazeči. Pokud tedy ve Vašem okolí ještě váhá nějaká nadějná dívka či chlapec, povzbuďte ji/ho k přihlášce na výjimečnou školu, kde lze získat též velkorysou podporu od neméně výjimečné rodinné nadace manželů Kellnerových - The Kellner Family Foundation.

Mějte se krásně a za týden opět naše zprávy.

Za OG

Petr Chára