Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

jubilejní desátý páteční dopis tohoto školního roku Vám opět přináší očekávané informace. Již k nám zavítaly první sněhové vločky, dnes nás ovšem sv. Martin přivítal poměrně teplým, byť mlhavým ránem.

Na úvod se ještě vrátíme k poslednímu pátku. Jak víte, probíhalo u nás krajské kolo logické olympiády. Pokud jste neviděli, připomínám živý vstup ranního vysílání ČT z naší školy:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096902795-studio-6/216411010101104/video/502353

V každé ze tří kategorií bylo padesát přemýšlivých účastníků a mezi nimi samozřejmě naši studenti. Musím hrdě a neskromně prohlásit, že naši reprezentanti se nechovali zrovna jako „milí hostitelé“. První dvě místa v kategorii vyššího gymnázia obsadili Mikuláš a Jakub, první a čtvrté místo v kategorii nižšího stupně Vašek a Honza a čtvrté místo u prvního stupně ZŠ Rosťa. Vynikající, moc gratulujeme!

Tiskem pak proběhla řada článků, vybírám tedy i pro Vás část ze středeční MF Dnes:

Matematika nebo fyzika

Třeba čtrnáctiletý Václav Trpišovský z gymnázia Open Gate v Babicích, který svoji kategorii B pro žáky II. stupně základních škol vyhrál v krajském kole letos už potřetí. Je zároveň celorepublikovým vítězem soutěže za poslední dva ročníky. „Logické uvažování mě vždycky bavilo. Občas jsem se zapotil, ale na většinu úloh jsem přišel,“ komentuje svoji letošní účast Václav, který studuje díky stipendiu nadace manželů Kellnerových. Logikou se baví i ve volném čase, dobrovolně vede matematický seminář pro mladší spolužáky. „Rád si vyhledávám úlohy nebo šifry. Zajímají mě i různé matematické věty a paradoxy, nad kterými se dá zamyslet. Už čtvrtým rokem řeším matematický korespondenční seminář Pikomatu Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy a každé prázdniny jezdím na jeho tábor,“ dodává Václav, jenž se účastní i matematické olympiády nebo Matematického klokana.

Svoji budoucnost však vidí spíš ve fyzice. „Líbí se mi, jak jsou její části vzájemně logicky provázány. Ať už jde o optiku, mechaniku, nebo třeba elektřinu. Všechny jevy probíhají podle daných zákonů a logicky se z nich odvozují. Navíc je v praxi mnohem využitelnější než třeba matematika,“ podotýká Václav, který má i zlatou medaili pro třicet nejúspěšnějších ze soutěže Junior Mathematical Challenge, pořádané britskou organizací United Kingdom Mathematics Trust při univerzitě v Leedsu. Vyhledáváním úloh nabírá nadějný mladý matematik podle svých slov zkušenosti třeba právě do Logické olympiády.

Nejlepší jsou „zebry“

Podobně postupuje i středočeský vítěz nejvyšší kategorie C pro střední školy, sedmnáctiletý Mikuláš Plešák, rovněž z gymnázia Open Gate. Ten si zrovna nedávno zkoušel na stránkách listu The Guardian hádanku prezentovanou jako součást přijímacího řízení na Oxbridge (zkratka Oxfordské univerzity a univerzity v Cambridgi, poznámka redakce). „Vztah k matematice mám veskrze kladný. Studuji Higher Level Mathematics jako maturitní předmět pro mezinárodní maturitu IB,“ doplňuje Mikuláš.

Z logických úloh má rád takzvané „zebry“. „Tedy dedukci chybějících informací v jasně omezené sadě. Jaké úlohy mu však činí potíže? „Vím, že pokud v řadě obrázků okamžitě nenajdu systém a nenapadne mě, jak ji doplnit, pravděpodobně úlohu nevyřeším. Na podobné jsem narazil i letos,“ říká Mikuláš. V posledních třech celostátních ročnících olympiády skončil vždy v první desítce …

Obě assembly tohoto týdne byla plná emocí, každá trošku jinak. V pondělí hovořila kolegyně Errington o různých podobách lásky a ve čtvrtek připomněl kolega Witt význam dnešního dne, Dne válečných veteránů, pro Kanaďany i jeho osobně. Bohužel musím zároveň s lítostí přiznat, že u nás v ČR se lidem, kteří pro nás ve válkách 20. století vybojovali svobodu či demokracii, taková pozornost, jakou by si zasloužili, nevěnuje. Třeba bude tato generace, naše děti, v tomto ohledu uvědomělejší.

V pondělí večer se konalo velmi příjemné setkání plné informací o studiu po ukončení Open Gate, děkujeme za Vaši hojnou účast, dvě hodiny utekly jako voda a doufám, že byly plné užitečných informací a zajímavých postřehů. Zase si to někdy zopakujeme.

V úterý se konala celostátní matematická soutěž MaSo na pražském „Matfyzu“. Naši se opět neztratili, krásné 5. místo z 61 týmů, a to byl v našem týmu také jeden primán! Výborně, též gratulujeme!

Rovněž v úterý se konala UK Math Challenge, kde mezi tisíci britských studentů pravidelně září též naši velvyslanci z Open Gate.

Dělo se toho pochopitelně mnoho dalšího, běží celá řada projektů, ale nyní mě dovolte zamířit spíše k nejbližší budoucnosti. Za šest týdnů jsou Vánoce a napadla mě inspirace k originálnímu vánočnímu dárku v rámci akce POMOC JE UMĚNÍ.

http://www.kontobariery.cz/Projekty/Aukce.aspx

Co tedy vyrazit na výstavu a poté na aukci zakoupit nevšední vánoční dárek a ještě pomoci a přispět dobré věci? Výstava probíhá od 16. listopadu, můžete ji třeba navštívit v rámci svátečního výletu do Prahy a samotná aukce proběhne 4. prosince.

Zároveň připomínám další blížící se akce, dny otevřených dveří, třídní schůzky a představení našich anglických dramatických klubů.