Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

s prvním podzimním pátkem přichází též každotýdenní zpravodajství. Podzim dorazil nejen dle kalendáře, ale též s odpovídajícími teplotami. Přesto to byl víceméně týden slunečný, byť ranní a večerní teploty již nelákají k venkovnímu posezení.

Polevení tropický teplot je ale velmi vhodné pro studium a tomu jsme se pochopitelně po celý týden pilně věnovali. Konala se samozřejmě obě assembly a náhodně měli podobnou tematiku. V pondělí nás kolega Tomášek seznámil se svou cestou po Albánii, zajímavostmi této země, jejich tradicemi a navíc jsme se při vtipné aktivitě naučili tři albánská slovíčka. Ve čtvrtek jsme pro změnu pod vedením oktavánů zavítali na expedice Duke of Edinburgh Award na Slovensko a do Rumunska. Mladší studenti tak měli možnost blíže poznat, co takováto expedice obnáší, kolik radostí a strastí na ní mohou zažít. Koneckonců můžete si některé zážitky přečíst zde.

Když již hovořím o Rumunsku, kam jsme zavítali již po několikáté, nemohu nezmínit prázdninovou cestu dvou našich absolventů Lukáše a Honzy. Téměř 1000 km na kole, pak ještě značení turistických tras v Banátu a nakonec předání kol jako darů. Vše se dočtete také na našich stránkách či na FB.

V pondělí se konala beseda o možnostech získání stipendia na amerických univerzitách, včera k nám na studentskou výměnu zavítala tři německá děvčata, která tu budou následujících téměř 14 dní. Dnes vyrazili francouzštináři do Francouzského institutu na dokument, návštěvu mediatéky a výstavu. Španělštináři, kteří odjíždějí za tři týdny do Toleda, již aktivně komunikují se svými hostitelskými rodinami, sledují se na FB apod.

Nadcházející pondělí nás čeká celoškolní assembly, kde se krátce představí kandidáti na místo prezidenta a viceprezidenta studentské rady. Obsáhlejší seznámení s kandidáty a moderovaná beseda s nimi proběhla již tento týden v divadle. Volby samotné proběhnou právě v průběhu pondělka.

Příští týden bude také pokračovat čtyřdenní projekt společenských věd, který naši kvintáni započali tento čtvrtek. Na závěr připomínám, že příští středu je státní svátek, škola sice není, ale kolejní studenti mohou zůstat, jen to musí dát včas vědět.

Přeji Vám slunečný podzimní víkend.

Petr Chára