Páteční zprávy z OPEN GATE

Vážení a milí rodiče, zákonní zástupci, studenti, absolventi a příznivci OPEN GATE,

je tu pátek a s jistotou mohu konstatovat, že jsme všichni zase o týden starší. To, jestli jsme zároveň o týden zkušenější, chytřejší, obohacenější, či nikoli, je již na každém z nás a na tom, jak jsme tento týden prožili. My na OG jsme se snažili, aby tomu tak skutečně bylo.

Celý týden doprovází mimořádně jasná obloha a teploty se dnes přiblíží tropické třicítce, léto nás stále ještě nechce opustit. Pouze v pondělí bylo zamračeno, ale to nám nevadilo, neb jsme všichni nastoupili ve slavnostním do sportovní haly na úvodní letošní celoškolní assembly. A bylo nás zase více než vloni, gymnazisté a jejich učitelé zabrali téměř 280 míst v sále. Úvodní vážná i nevážná slova tradičně z úst nejpovolanějšího, p. Nitscheho, letos doplnil i úsměvný a milý popěvek. Poté jsme na pódium pozvali naše nové primány, ti se navzájem představili a mnozí z nich si ještě zpět do lavic odnesli certifikát cambridgeských zkoušek PET, které se konaly na jaře, tenkrát ještě v páté třídě naší ZŠ. Všichni uspěli a jednotlivci to dotáhli až na úroveň B2. Ještě před pár lety to bývala úroveň až našich kvartánů. Po primánech pódium zaplnili studenti, kteří přestoupili na uvolněná místa od sekundy po septimu. Všem nováčkům přejeme hodně úspěchů a ať se jim v rodině OG líbí. A vy se samozřejmě můžete podívat na web či FB, jak nám to všem letos sluší.

To, že jsme rodina specifická, se již dávno ví, tento týden to opět potvrdil. V průběhu týdne se zde na kus řeči objevila celá řada absolventů před svými cestami za studiem mimo kontinent, či v rámci Česka. Ovšem středeční návštěva byla výjimečná. Umíte si představit, že Vás kamarádi v rámci rozlučky se svobodou přivezou do školy?!!! A to se právě stalo. Ondřeje čeká v neděli svatba s Dessi (oba se pochopitelně poznali již před mnoha lety zde) a pánové si přijeli zavzpomínat na léta strávená v OG, zahráli si stejně jako před lety svůj oblíbený florbal. Dospělí muži s akademickými tituly z různých koutů světa se dojímali nad návštěvou „svých“ kolejí, dnes již obývaných mnohem mladšími následovníky, v jídelně si dali oběd a snědli objednaný dort. A na to se dá říci opravdu jediné. To nevymyslíte, to se musí prožít!

To, že škola a učitelé mohou pozitivně ovlivnit budoucí život mladých lidí, se potvrdilo také na středečním zajímavém setkání, Fóru Hospodářských novin v Praze. Významný německý podnikatel, majitel rozsáhlého potravinářského impéria, dnes již téměř osmdesátiletý kmet pan Arend Oetker na semináři s názvem Vzdělání – cesta k úspěchu mj. označil za zlomový bod svého života právě jeden z předmětů, který studoval, a učitele, který ho vedl.

Pevně věříme, že podobné příběhy se odehrávají též v našich učebnách, že pozitivně ovlivňujeme životy našich studentů, že i díky nám se rozhodují o své budoucí profesi.

Příležitostí k tomu bylo tento týden více než dost. Kromě úterního IT projektu SMARTIES pro naše primány všechny hodiny probíhaly dle rozvrhu a po zahřívacích kolech se už vážně začalo a na MB se objevují první úkoly, testy, prezentace, eseje a také pochopitelně první hodnocení. Tak to samozřejmě společně se svými dětmi nezapomeňte všechno sledovat a nechť Vám pohled na hodnocení vyvolává úsměv na tváři.

To všem srdečně přejeme, stejně jako hezký letní víkend a zachovejte nám přízeň.

Za OG

Petr Chára