pIšQworky na Open Gate – je dobojováno

Po oblastním kole středoškolského turnaje v  „pIšQworkách“, pořádaného občanským sdružením Student Cyber Games, se v pátek 3. prosince v Open Gate uskutečnilo i kolo krajské. Jak jsme vás informovali, v oblastním turnaji nenašel náš tým protihráče, s nímž by mu dělalo problém zvítězit, proto postupoval na prvním místě do kola krajského, ve kterém se měl podle plánu utkat s 15 dalšími týmy z celého Středočeského kraje. Jak již napovídá fráze „podle plánu“, nakonec byl počet účastníků nižší – vlivem sněhové kalamity jedno družstvo nedorazilo. Všeobecný obdiv si ale získali členové týmu ze Sedlčan, kteří do Babic doslova přiběhli z několik kilometrů vzdáleného Mukařova, kde se ocitli poté, co jim ujel ten správný autobus. Díky tomu, že jejich výkon byl časově nadprůměrný, mohl být turnaj zahájen jen s menší prodlevou.

Turnaj se hrál vyřazovacím systémem, shodně s kolem oblastním. Nejprve se týmy utkaly v základních skupinách každý s každým a ty, které se ve své skupině umístily na prvních dvou příčkách, postoupily do druhé části, jež se odehrála formou pavouka. V základní části družstvo Open Gate pokaždé těsně porazilo protihráče výsledkem 11:9, ale i těsné vítězství je vítězstvím. Jenže právě postup z prvního místa v základní skupině byl pro naše reprezentanty zlomový. Hned v osmifinále se utkali s vítězi jiné skupiny, s týmem ze SPŠ Mladá Boleslav. Vzájemný zápas byl napínavý a dlouhý a nakonec skončil výsledkem 13:7 v neprospěch Open Gate, čímž jsme v soutěži skončili. Útěchou nám je, že tým SPŠ MB nakonec postoupil do celorepublikového finále na druhém místě, takže naše porážka není tolik ostudná. Dalším důvodem našeho rychlého konce zajisté je i to, že kapitán týmu OG se vlivem nemoci nemohl zúčastnit.

Konec Open Gate v soutěži samozřejmě neznamenal konec turnaje. Na první příčce se po dlouhém finálovém souboji umístil tým ze SPŠ Příbram. Po pěti hodinách zápolení se všechna družstva rozjela do svých domovů a na organizační tým z OG zbyl již pouze úklid a zhodnocení akce. Myslím, že se nám úspěšně podařilo zajistit hladký průběh celé akce a že i organizace pIšQworek pomohla rozšířit dobré jméno školy. Přestože náš tým do finále nepostoupil, budou se zástupci OG účastnit této soutěže, která umožňuje soupeřit ve hře jinak ve škole přísně zapovězené, i v letech následujících.

Tomáš Titěra