​Pohár ředitele OG zůstává v Teplicích

Jedenáctý ročník florbalového turnaje O Pohár ředitele Open Gate (zkráceně OG Cup) se vyvedl. Početní diváci viděli parádní florbal, spoustu gólů i nervy drásající dramata.

Letos se organizátorům nepodařilo přivést na turnaj osmého účastníka, tak jedna ze dvou skupin byla jen tříčlenná. V ní se hrálo pouze o umístění; v druhé, čtyřčlenné, měli do play-off poustoupit první tři. Zápasy ve skupinách naznačily mnohé… Že všichni florbal hrát umí. Že domácí mladý tým je konkurenceschopný. A že to asi zase vyhrají Tepličtí. Ti skutečně dominovali, tři zápasy zvládli s fantastickým skóre 17:2. Domácí proklouzli do čtvrtfinále díky plichtě s palachy a lepšímu skóre právě na jejich úkor. Druhá skupina byla mimořádně vyrovnaná, každý z týmů si připsal tři body za jedno vítězství.

Ve čtvrtfinále podlehli domácí borci Educe těsně 2:1 a na turnaji skončili. A aby se to nepletlo, ve druhém čtvrtfinále sajfrťáci porazili nerudy také 2:1. V semifinále Teplice bez problémů vyškolily Educu 4:0 a Hostivice porazily sajfrťáky 3:2. Vrátily jim tak i s úroky porážku 4:0 ze skupiny. Poražení z Gymnázia Jaroslava Seiferta museli hned nastoupit proti Educe a na jejich pohybu to bylo znát. Educa šla do vedení 3:0 a zápas kontrolovala. Když Wald pět minut před koncem zahodil efektní, ale neefektivní parádou velkou šanci, zdálo se být rozhodnuto. Ale to byl omyl! Educa úplně vypadla z role a sajfrťáci, vedení Waldem, během minuty a půl neúprosně potrestali tři chyby soupeře. Najednou to byli hráči Eduky, kteří těžce tahali nohy, a naopak jejich soupeřům to začalo lepit. Po famózním obratu a vítězství 5:3 získali žlutomodří bronzové medaile.

Ve finále na sebe narazili Hostivičtí a tepličáci. Teplice byly silnější na míčku a častěji střílely, ale jejich soupeři nebyli jen do počtu. Na vedoucí gól dokázal tým z jihozápadního okraje Prahy ještě odpovědět, ale pak dvakrát zaúřadoval nejlepší hráč turnaje Zeman. Zejména gól na 3:1 stál za to. Se Šmejdarem v plné rychlosti proběhli celým hřištěm, čtyřmi nahrávkami přešli přes čtyři hráče soupeře a druhý jmenovaný zakončoval do prázdné kasy. To byl rozhodující moment finále. Severočeši své vítězství potvrdili dalšími dvěma zásahy a spolu s Robertem Zárubou mohli zvolat: „Vítej, zlatý hattricku!“ Ano, skutečně potřetí v řadě putuje pohár za vítězství v OG Cupu pod Krušné hory. Naprosto zaslouženě. Hráči z města tak akorát teplých lázeňských pramenů si s sebou na cestu přibalili i individuální ocenění za nejlepšího gólmana (Podlucký), nejlepšího střelce (Novák) a nejproduktivnějšího i nejlepšího hráče turnaje (Zeman).

Turnaj se vydařil. Domácí, velmi mladý tým ukázal, že má perspektivu a je schopen hrát i s urostlejším soupeři. Rozhodně nezklamal, spíše příjemně překvapil. Na tomto místě je třeba poděkovat také organizačnímu týmu pod vedením Mikyho Plešáka, který po organizační stránce celou akci zvládl perfektně.

Tak ještě na úplný závěr: gratulace do Teplic, díky všem ostatním účastníkům a příští rok zase na viděnou!

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii a tady jsou statistiky turnaje.

Michal Kašpar