Poslední páteční pozdrav roku 2019 ze základní školy

Milí rodiče,

období adventu míří nezadržitelně k svému konci. V neděli zapálíme poslední svíci na adventním věnci. Svíci andělskou připomínající, že vánoční svátky by měly být obdobím klidu a míru. A zároveň naděje, kterou pro naše předky symbolizoval slunovrat (den, kdy se sluneční svit začne vracet do našich dnů, připadající letos také právě na zlatou neděli 22. prosince).

Poslední školní týden tohoto roku byl ve znamení obdarovávání. Nejen prostřednictvím Secret Santy při čtvrtečních třídních besídkách. Především jsme se vzájemně obdarovávali společně stráveným časem. Čtvrťáci hned čtyřikrát předvedli, jak precizně nacvičili Českou mši vánoční Jakuba Jana Ryby. Nehráli jen pro své spolužáky, ale také v Domově pro seniory v Mukařově a v Dětském domově v Benešově.

Všechny děti prokázaly své herecké a pěvecké vlohy během úterního večera a vánoční revue. Halou se mnohokrát nesl nadšený potlesk i srdečný smích.

Společně jsme si užili také středeční, chvílemi blátivou a dobrodružnou, cestu do Mukařova a zpět. V tamním kostele měla  „Rybovka“ obzvláště slavnostní atmosféru. Mnoha rodičům děkujeme za sladké i slané pečivo, které mohly děti před zpáteční cestou zakousnout k teplému čaji.

Velký dík pak patří všem, kteří se v průběhu adventu zapojili do jakéhokoli ze školních charitativních projektů. Ve čtvrtek jsme si po ranní oáze společně zazpívali v hale školy a paní ředitelky z Dětského domova Racek a krizového centra Cestou necestou si převzaly všechny nashromážděné dary a finanční příspěvek na rekreační či táborové pobyty dětí. Jsme moc rádi, že jsme díky Vám mohli vzkázat těm, kteří to nejvíce potřebují, že ve své mnohdy velmi složité situaci nejsou sami a mají někoho, kdo na ně myslí.

Stejně velikou radost nám pak dělají příspěvky získané během vánoční revue pro Naději pro čtyři packy, pro „našeho“ studenta Gouthama i pro babičky a dědečky v Domově seniorů v Mukařově.

Ráno se ve škole sešlo 12  statečných, kteří se vydali do školního bazénu. Letos v rámci Swim for peace uplavali celkem 254 bazénů, což je 4572 metrů. Kromě nepřetržitého plavání si děti pěkně zaskotačily ve vodě a sestrojily mnoho různých lodí a lodiček.  

Teď  nás čeká celých šestnáct dní, kdy se společně neuvidíme. A my se moc těšíme na všechny zážitky z období Vánoc a začátku nového roku, které si rádi od dětí vyslechneme hned v pondělí 6. ledna.

Krásné a pohodové Vánoce a úspěšný vstup do nového roku přeje tým ZŠ Open Gate!