Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv z Open Gate,

zdravím Vás na začátku druhého měsíce tohoto školního roku. Během prvních čtyř týdnů si již všichni zvykli na běžný školní provoz, a kromě samotného vyučování se u nás koná i celá řada zajímavých mimoškolních akcí.

Příští týden budou mít napilno především naši studenti cizích jazyků. Skupina kvintánů stráví celý týden v naší partnerské škole v Berlíně a studenti španělštiny u nás přivítají své vrstevníky z dalekého Alicante. Návštěvu jim oplatí zanedlouho, do Španělska se vydají již na konci října. Jsem si jistý, že jak německá, tak španělská výměna bude pro všechny zúčastněné opět vynikající zkušeností.

Zkrátka ale nepřijdou ani ostatní studenti. Jak jsme Vás již informovali, díky našim kariérním poradkyním mohou ve středu 11. října studenti (případně i Vy) navštívit OG University Fair v našem divadle. Od 16 do 18 hodin budou tři desítky zástupců mezinárodních univerzit představovat své školy a jistě se najde prostor i pro různé dotazy.

Začátek tohoto týdne byl pro nás trochu neobvyklý, zažili jsme totiž volební superpondělí. Zákonní zástupci a plnoletí studenti volili svého zástupce do školské rady, stejně jako pedagogové. Všichni studenti pak od pondělí volili prezidentské duo do naší studentské rady. Poprvé za dobu, kterou pamatuji, nám na gymnáziu nestačila jedna volební urna a my jsme museli flexibilně vytvořit volební schránky dvě. Ještě Vám dlužím výsledky voleb: za zákonné zástupce byla do školské rady zvolena opět paní Pavla Šaterová, za pedagogy pak Marie Zicháčková a Luděk Michalik; studentskou radu povede v tomto školním roce duo KROLDA, tedy Olda Zahradník a Kryštof Kantor. Všem zvoleným pochopitelně gratuluji a moc se těším na naši spolupráci.

„STUDENT žije!“ Ne, nejedná se o konstatování po náročné hodině dějepisu vedené panem Tomáškem, ale o pro mě neobyčejně radostné oznámení, že český studentský časopis bude pokračovat i letos. Po odchodu maturantů Mikuláše a Matthewa, kteří ho vydávali minulý školní rok, se našli další dobrovolníci, již v této činnosti budou v letošním školním roce pokračovat. Výsledek jejich práce si můžete prohlédnout zde a já bych rád poděkoval všem studentům podílejícím se na jeho vydání – ať už v roli autorské, nebo redakční.

Vzdělávání je důležité nejen pro naše studenty, ale rovněž pro naše učitele a vedení gymnázia. Učitelé vyráží na školení během celého roku. Shodou okolností byste včera ve škole nenašli mě, ředitelku Petru Dobešovou ani Ruperta Markse. Druhé dva zmíněné byste potkali v Dublinu na setkání ředitelů IB škol a koordinátorů tohoto programu, já jsem pobýval v Kořenově, kam město Říčany pozvalo ředitele škol z našeho okolí.

Ještě dvě rychlé organizační informace. Jak jsem již psal, od příštího týdne u nás přivítáme Míšu Mikeskovou jako dočasný záskok za Petra Šrůtu, v důsledku toho dojde k drobným rozvrhovým přesunům. Časově se v rozvrzích nic měnit nebude, v některých ročnících pouze prohodíme několik hodin. Zákonným zástupcům denních studentů, kteří chodí do našich kroužků, budou během října rozeslány údaje k platbě, počkejte si prosím na ně.

Úterní večer se dá trávit různými způsoby, já jsem si pro ten svůj vybral naše gymnázium. Po sedmé hodině jsem šel na krátkou návštěvu porady vychovatelů. Ta se protáhla do osmi, cestou k autu jsem potkal studenty, kteří měli namířeno do studentské kavárny v areálu. Samozřejmě jsem neodolal a šel zjistit, jak dobrou kávu naši studenti nabízí (zklamán jsem nebyl). Po dalších třiceti minutách jsem se zvedl a mířil konečně domů, jenže na babické návsi jsem si vzpomněl, že v přilehlém kulturním sálu probíhají naše taneční. Nakoukl jsem tedy dovnitř a viděl dvacítku studentů, kteří pod vedením Patrika Zoula právě nacvičovali waltz. To mě vrátilo o 30 let zpátky, do doby mých tanečních, a zaujalo natolik, že jsem zde strávil dalších třicet minut. Domů jsem nakonec přijel až po půl desáté. Opět jsem si ověřil, že Open Gate je více než škola a že mám velké štěstí, že mohu pracovat právě zde.

Přeji Vám příjemný víkend.

Luděk Michalik