Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne všem čtenářům pátečních zpráv,

v příštím týdnu budou naši učitelé, vychovatelé i studenti nabírat síly pro další intenzivní práci a já se také na týden odmlčím. Předtím však přináším celou řadu zajímavých informací.

Část našich kvintánů byla týden v Berlíně (to již z minulé zprávy víte), na přiložené fotografii můžete vidět, že se jednalo o velmi vydařený pobyt. Stejně povedený byl i týden našich septimánů, protože ho strávili s návštěvou ze Španělska. Jako správní hostitelé představili španělským studentům a učitelům nejen naši školu, ale v rámci hry „Výzva pro turisty v Praze“ jim přiblížili též naši metropoli. Výstup z této hry si můžete prohlédnout zde.

Před týdnem jsem Vám psal i o tom, že se naši debatéři zúčastní prvního debatního turnaje. Kdo zapomněl místo konání, může se podívat na přiloženou fotku, i když přiznávám, že podle ní správně identifikují místo konání jen skuteční zeměpisní fajnšmekři.  Co se týká výsledku, byl tradičně vynikající. Součástí vítězného týmu byl náš tercián František Jemelka, který spoludebatoval se dvěma studenty Mensa gymnázia. Na druhém místě se umístilo družstvo složené z našich sextánů, konkrétně ho tvořili Rozálie Chovancová, Sofie Borkovcová a Vojta Pokorný. Mimochodem i díky úspěchům v debatování byly už s předstihem odpuštěny některým našim oktavánům přijímací zkoušky na Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně.

V úvodu zmiňovaný zasloužený prázdninový odpočinek se netýká úplně všech našich studentů. Od 21. do 30. října budou totiž dvě desítky vybraných žáků poměřovat své znalosti z oblasti přírodních věd – z biologie, chemie, fyziky a matematiky – v mezinárodní soutěži STEMCO. V on-line prostředí se utkají s více než 12 000 studenty z téměř 50 zemí světa. Zájemci o soutěž se více dozvědí zde.

I týden po prázdninách bude na události bohatý. V úterý 31. 10. mohou studenti v případě zájmu vyměnit své uniformy za halloweenské kostýmy a po skončení školy se zúčastnit bohatého odpoledního a večerního programu. V pátek 3. listopadu se v našem areálu bude konat Krajské kolo Logické olympiády, které tradičně hostíme. Sjede se k nám dohromady více než 150 soutěžících – 50 v každé ze tří kategorií. Do krajského kola se pravidelně kvalifikují i někteří z našich studentů. V kategoriích určených pro nižší gymnázium se to letos povedlo Ivanu Jakúbkovi, Robertu Šaterovi a Tomáši Doulíkovi. Jména postupujících z vyšší kategorie budou známa až příští týden, ale věříme, že i tam budeme mít své zastoupení. V souvislosti s Logickou olympiádou nás bude čekat i malé překvapení. Byli jsme požádaní Českou televizí, zda by se někteří z našich studentů nepodělili o své zkušenosti s touto soutěží v ranním Studiu 6. Jestliže tedy vše klapne, uvidíte je ve veřejnoprávní televizi.

S předstihem bych Vás rád pozval na přehlídku Snow Film Fest, která se bude konat v sobotu 4.11. od 16 hodin v divadle školy. Těšit se můžete na 8 zimních adrenalinových filmů o skialpinismu, freeride lyžování, snowboardingu, kitesurfingu, plavbách na moři i ve vzduchu. Na ochutnávku se můžete podívat zde.

Závěrem ještě krátce dvě organizační informace. Také v letošním školním roce jsme pro Vás získali volné vstupenky na Prague Playoffs, tentokrát na středu 16. 11., informace k jejich vyzvednutí upřesním ve zprávě za 14 dní. Po vyžádání znovu posílám organizaci školního roku, v příloze najdete všechny důležité termíny.

V závěrečném odstavečku Vám občas píši o sobě, takže víte, jakým sportům se rád věnuji či jakému týmu fandím. Tentokrát ale věnuji posledních pár větiček svému kolegovi Ondřeji Bílému, který se z pro mě nepochopitelného důvodu rozhodl, že pohodlného života už má dost, a zúčastnil se události s poměrně nevinným názvem Pražský Kelt. Pro ty, jimž se nechce kliknout na zmíněný odkaz, přidávám klíčová slova: ultramaraton, 101 km, 27 hodin, převýšení 2642m, totální vyčerpání, zničené nohy, týdenní kulhání, velký respekt… Obrovský respekt!

Přeji Vám příjemný víkend i následující týden.

Luděk Michalik