Pravidelné zprávy z gymnázia

Dobré odpoledne přeji všem čtenářům pátečních zpráv neobvykle již ve čtvrtek,

třebaže máme tento pracovní týden o den kratší, o pravidelné informace z našeho gymnázia Vás rozhodně neochudím.

Začnu tím, co je pro studenty naší školy typické a co podle mého názoru vystihuje naši základní filosofii. Dobře to charakterizuje hláška z filmu Hříšný tanec: „Bejby nebude sedět v koutě…“ Naše bejbiny i bejbáci k tomu ale nepotřebují svého Johnnyho, v koutě nejsou zvyklí sedět sami od sebe. Jinými slovy, velká část našich studentů se aktivně zapojuje již během studia do různých mimoškolních aktivit. Výborným příkladem je nejen studentský časopis, jehož nejnovější číslo najdete v příloze, ale i projekt Mediální olympiády. Dva z našich studentů – konkrétně Nicolas Ivanov a Bára Votlučková – si řekli, že je potřeba mezi českými studenty podpořit mediální gramotnost, a spolu s týmem spolužáků vymysleli soutěž, do níž se hned v prvním ročníku zapojilo více než 13 000 studentů ze zhruba 300 škol. Finálové kolo se bude konat 1. 12. za podpory Nadace O2, mediálním partnerem je Česká televize, dalšími partnery Akademie ČTK, NFNZ, Deník N a hlavní město Praha. Chcete-li se dozvědět o soutěži více, stačí kliknout na tento odkaz. Je až k nevíře, že celý tento projekt existuje především díky nadšení dvou studentů oktávy gymnázia Open Gate. Další tým studentů pod vedením jiných dvou našich oktavánů (Matěje Marka a Filipa Grosse) organizuje Mezinárodní studentský model United Nations, na který dorazí 150 studentů z celé Evropy – informaci o něm najdete zde.

Radost nám ale nedělají jen oktaváni, minule jsem psal o úspěchu našich futsalistů z nižšího gymnázia, zahanbit se nenechali ani jejich starší spolužáci; suverénně totiž vyhráli první regionální kolo Středoškolské futsalové ligy, které jsme u nás hostili tuto středu.

Událostmi nabitý bude i příští týden, tomu budou pochopitelně vévodit třídní schůzky. Jak víte, ve středu se uskuteční pouze v on-line formě, avšak rodiče a zákonní zástupci, kteří přijdou ve čtvrtek, se kromě na setkání s učiteli mohou těšit také na chutnou kávu a domácí zákusek od našich studentů. Výtěžek z prodeje půjde tradičně na charitativní účely, tentokrát si peníze odvezou sextáni mířící do Indie; ve spolupráci s naší partnerskou školou tam pomohou vybrané lokální škole. Po třídních schůzkách můžete zamířit do OG divadla na tradiční akci zakončující Movember, a to volbu Miššíka roku 2023. Program celého odpoledne, který připravily koleje pod vedení Michala Hensla, najdete zde.

Na závěr se musím vrátit k prozrazení správné odpovědi naší AI literární challenge. Pár z Vás mi už během týdne napsalo správnou odpověď; skutečně to byla Snídaně u Tiffanyho od Trumana Capoteho. Jestliže Vás soutěž zaujala, můžete se po třídních schůzkách podívat na nástěnku vedle kabinetu českého jazyka, kde naleznete všechna dosavadní zadání.

Přeji Vám příjemný prodloužený víkend a třeba se společně potkáme na Národní třídě. Patřím do generace, která zažila i jiné zřízení než demokratické, a proto si i přes veškeré těžkosti dnešní doby myslím, že žijeme v krásné době, a považuji za důležité si to neustále připomínat

Luděk Michalik